• Ana Sayfa  /
  • 2.Sayı   /
  • Kolin Gücü – Hafıza ve Öğrenmeyi Geliştirmenin Kestirme Yolu
Kolin Gücü – Hafıza ve Öğrenmeyi Geliştirmenin Kestirme Yolu kolin_gucu Full view

Kolin Gücü – Hafıza ve Öğrenmeyi Geliştirmenin Kestirme Yolu

Kolin Gücü – “Yaptığımız testler insanlara kolin (choline) vermenin onların hafıza ve öğrenme becerilerini geliştirdiğini; bir başka ifadeyle, onları daha akıllı yaptığını gösteriyor.

Günümüzde genç-yaşlı hemen hemen herkes unutkanlıktan ve öğrendiklerini hafızalarında tutamamaktan şikayet ediyor. Bu, internet çağının oluşturduğu üretilen çok sayıda bilgiyi takip etmeye çalışmaktan mı, öğrenmeyi kısa zaman diliminde hemen gerçekleştirme gayretinden mi, yoksa çağın getirdiği stresin doğal bir sonucu mu bilinmez; ancak bilginin hafızaya kaydedilmesinde karşılaşılan sorunun çok genel olduğu açık.

Hafıza Tekniklerini Bilmelisiniz

Okunan, duyulan ve görülen bilgilerin hafızaya yerleştirilmesi için şüphesiz öğrenme ve hafıza tekniklerinin bilinmesi ve beynin etkin kullanılması çok önemli. Ancak bu konuda beslenme uzmanları da ciddi çalışmalar yaparak unutkanlığı azaltmaya çalışıyorlar. Bu çalışmaların çoğu unutkanlığı azaltmak ve hafıza gücünü geliştirmek için nelerin yenmesi üzerinde yoğunlaşıyor.

ABD Ulusal Zihin Sağlığı Enstitüsü araştırmacılarından olan ve bu makalenin giriş ifadesinin sahibi Dr. Christian Gillin bu araştırmacılardan sadece biri. Yapı lan deneylerde, gıdalarda bulunan kolin adlı bir madde yaşlı farelere verildiğinde, hatırlama ve bellekte tutma becerilerinde gelişmeler olduğu gözlenmiştir. Halen bu maddenin, beynin hafızayla ilgili işlevinin yok olmasına sebep olan Alzheimer adı verilen hastalığın üzerindeki etkisiyle ilgili araştırmalar devam etmektedir.

Kolin Rolü

Kolin Gücü – Beyinde bilginin hafızaya kaydedilmesi ve zihinsel işlemler için “asetil kolin (acetylcholine)” adlı sinirsel ileticiye ihtiyaç vardır. Beyinde yeteri kadar asetil kolin olmazsa, beyin, bilgileri gerektiği gibi hafızasında depolayamaz. Gıdalarda bulunan ve ayrıca “B” vitaminleri sınıfından bir tanesi olan kolin ise beynin ihtiyacı olan asetil kolin’in ön maddesidir. Kolin ön maddesi; “kolin bitartrate”, “kolin chloride” veya “phosphatidyl kolin” gibi çeşitli formlarda bulunabilir.

Beyin ve asetil kolin Kötü beslenme, alkol kullanımı ve yaşlanma gibi nedenlerle beyindeki asetil kolin miktarının azalması hafıza kaybına ve düşünme yeteneğinin azalmasına sebep olmaktadır.

Kolin Gücü – Özellikle Alzheimerlı hastalarda asetil kolin yapılması için ihtiyaç duyulan enzim çok azdır. Yapılan bir araştırmada, Alzheimerlı hastalara kolin kaynağı olarak zengin olan yumurta sarısı, soya, organ etleri ve ayrıca buğday embriyosunda bol bulunan “lesitin” veya diğer adıyla “phosphatidyl kolin” verilmiştir. Beyin phosphatidyl kolinden elde ettiği kol ini de kendi ihtiyacı olan asetil koline dönüştürebilmektedir. Çalışma sonucunda bu hastaların hafıza kaybında geçici düzelmeler görülmüştür. Araştırmacılar, hastalara daha fazla kolin vermenin bu düzelmenin sürekli olmasını sağlayabileceğine dikkat çekmektedirler.

Araştırmacıların dikkat çektiği diğer husus; beynin hafızayla ilgili bölümlerinin özellikle bebeklikte ve çocukluk döneminde yeterli kolin alınarak geliştirilmesi gerektiğidir. Anne sütüyle uzun süre beslenen bebeklerde kolin ihtiyacı karşılanmaktadır. Anne sütüyle beslenemeyen çocuklar için alınan mamaların etiketlerine bakılarak kolin içeren mamaların tercih edilmesi gerekmektedir. Çocukların ve öğrencilerin öğrenme ve okul performansları için beslenmelerinde kolin içeren gıdaların mevcut olması çok önemlidir.

Kolin Kaynağı Besinler Alın

En iyi kolin kaynağı besin maddeleri Yumurta sarısı, organ etleri, soya ve yeşil yapraklı sebzelerdir. Yetişkinlerin ve öğrencilerin dengeli beslenemediği durumlarda kolin içeren gıda destek ürünleri veya ilgili vitaminler kullanması zihinsel performanslarına yardımcı olabilir.

Kolin Gücü zengini yiyecekler yerken, “B” vitaminlerinden olan “B-5” (Pantotenik Asit veya calcium pantothenate) içeren mantar, yer fıstığı, yumurta, et, süt ve sebzeler de yemelisiniz. Çünkü beyin kol ini asetil koline dönüştürürken çok miktarda “B-5” vitaminine ihtiyaç duymaktadır. “B-5” vitamini kolini asetilkoline dönüştüren enzimin bir parçasıdır.

Kaynaklar

Dean, W. & Morgenthaler, J. (1990). “Smart Drugs & Nutrients”.  Smart Publications, CA, USA.

Greenfield, S. (Ed.), (1996). “The Human Mind Explained”. Cassell Publishers Ltd., London, UK.

Hutchison, M. (1994). “Mega Brain Power”. Hyperion, NY, USA.

Kavas, A. (2000). “Sağlıklı Yaşam İçin Doğru Beslenme”. Literatür Yayınları, İstanbul.

Pelton, R. & Pelton, T. C. (1989). “Mind Food & Smart Pil Is”. Doubleday Pub. Group ine., NY, USA.

Yorumlar

yorum

YAZAN Melik Duyar

 

md-small Melik Duyar’ın ücretsiz 7 Elektronik Beyin Eğitimi programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz 6 Elektronik Hızlı Okuma programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz "Mega Hafıza" dergisinin adresinize gönderilmesi için, buraya tıklayın.

Benzer Makaleler