Yazmak – Klavye mi Yoksa Kalem mi Kullanılmalı? yazmak Full view

Yazmak – Klavye mi Yoksa Kalem mi Kullanılmalı?

Yazmak – Haber biraz eski ama etkisi şimdi bile önemli ölçüde geçerli: Son yıllarda art arda yapılan araştırmalar, kalemle yazmanın beyinsel gelişim ve yaratıcılık açısından oldukça önemli olduğunu ortaya çıkardı.

Hayatın her alanında kullanılan bilgisayarlar ve buna bağlı olarak klavyeler yaygınlaştıkça, kalemin sessizce günlük hayattan çıkması dikkat çekti. Ancak son yıllarda art arda yapılan araştırmalar, kalemle yazmanın beyinsel gelişim ve yaratıcılık açısından oldukça önemli olduğunu ortaya çıkardı. Klavye bağımlılığının doğurduğu tehlike özellikle çocuklar için daha büyük.

Klavyeler sosyal hayat içinde daha çok yer aldıkça yeni kuşaklar daha fazla SMS ve e-mail yazıp, daha az kalem kullanıyor. Okullarda bile artık daha çok bilgisayar klavyesi kullanılıyor.

Ancak bilim insanları bunu çocukların beyin gelişimi açısından oldukça sakıncalı bir gelişme olarak görüyor. Kalemle yazmanın çocuğun bilişsel ve beyinsel gelişimi açısından önemine işaret eden bilimsel araştırmalar, kalemle yazmanın çocuğun yaratıcılığını artırdığına ve düşüncelerini aktarma yeteneği kazandırdığına dikkat çekiyor.

Wisconsin Üniversitesi’nden Virginia Berninger, 2’nci, 4’üncü ve 6’ncı sınıfa giden ilköğretim öğrencileriyle yaptığı testlerde, kalem kullanıldığında öğrencilerin, klavyeye göre daha hızlı yazmalarının yanı sıra, kompozisyonlarda çok daha özgün düşünceler dile getirdiklerini tespit etti. Berninger’in araştırmaları, yazı yazarken parmak hareketlerinin beynin düşünme, dil ve kısa dönem hafıza bölümlerini harekete geçirdiğini tespit etti.

lndiana Üniversitesinin yakın zamanlarda yaptığı bir araştırmada da, bir grup çocuğa harfleri yazdırırken diğer gruba sadece hazır fişler gösterildi. Daha sonra iki grubu da, beyin aktivitesini tarayan özel bir MRI cihazına sokan bilim insanları, bir yandan da harfleri çocuklara gösterdiler. Birinci grubun beynindeki sinirsel hareketlenmelerin çok daha yoğun ve yetişkinlerinki ne yakın olduğu tespit edildi.

2009 yılında yayınlanan bir araştırmada da Japonya ve Çin’de kalem kullanımının azalmasıyla ciddi bir eğitim sorunu başladığına dikkat çekildi. Kendilerine özgü alfabeleri olan bu iki ülkede çocuklar, harfleri hatırlamakta büyük zorluk yaşıyor. ilköğrenim sürelerince alfabeyi oluşturan binlerce şekli ezberleyen çocuklar, sonraki yıllarda yaygın şekilde klavye kullandıkları için kalemle yazı yazamıyorlar.

Yazmak – Bilim insanları bu durumu, “karakter hafızası kaybı” şeklinde nitelendiriyor. Çin’de bu yaygın sorun için ”Tibiwangzi” kelimesi bile üretildi. Bir Çinli öğrenci, “Kalemi elime aldığımda alfabenin birçok karakterini hatırlayamıyorum bile … “dedi.

Yorumlar

yorum

YAZAN Mega Beyin Araştırma Grubu

Yazar hakkında kısa bilgi

 

md-small Melik Duyar’ın ücretsiz 7 Elektronik Beyin Eğitimi programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz 6 Elektronik Hızlı Okuma programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz "Mega Hafıza" dergisinin adresinize gönderilmesi için, buraya tıklayın.

Benzer Makaleler