• Ana Sayfa  /
  • 2.Sayı   /
  • Sarı Renk – Anlamı Nedir Nerelerde Kullanılır?
Sarı Renk – Anlamı Nedir Nerelerde Kullanılır? Neden Sarı Renk? Full view

Sarı Renk – Anlamı Nedir Nerelerde Kullanılır?

Sarı renk – Okul servisi kültürü ülkemizde yenidir, ama özellikle büyük şehirlerde okula ulaşım servislerle sağlanmaktadır. Amerikan filmlerinde okul servisleri de sıkça boy gösterir. Hollywood’un yan etkilerinden biri de budur: Servis kültürü. Okul servislerini tehdit edebilecek her türlü ihtimale karşı alınması gereken tedbirler babından filmler bile çekilmiştir; biz de izlemişizdir ama servislerle ilgili olarak “Neden Sarı Renk?” sorusu aklımızda hep cevapsız kalmıştır.

Türkiye’de okula servislerle gitme kültürü yeni olmasına karşın uygulama hızla artmıştır. Ancak Amerika Birleşik devletlerindeki okul servisleri tek tip iken (Büyük boy, kendine özgü bir tiptir.), ülkemizde türlü türlü servis vardır; Minibüs türü, 50 NC türü, Büyük otobüs türü vb. Amerikan okul servisleriyle benzeşen yönü belki de “sarı” rengin kullanımı olmuştur. Çoğumuzun aklına gelmemiştir ama okul servislerinde genelde sarı renkler kullanılır. Her ne kadar servislerimizde sarı renk aracın arkasındaki garip trafik işaretleri kullanılmaktaysa da ABD’de aracın (otobüsün) kendisi sapsarıdır.

Neden sarı renk?

Sarı renk trafikte bir uyarı rengidir. Sadece okul servislerinde değil, metro ve tren peronlarında, toplu taşıma yapılan pek çok biniş-iniş yerlerinde sarı reng yaygın olarak kullanılmaktadır. Trafik lambalarında da kırmızı yanmadan önce yeşilden sonra sarı ışık yanar. “Dikkat et, durmak için hazırlan, kırmızı yanmak üzere!”, mesajını verir. Bazı ülkelerde kırmızıdan sonra sarı ışık yoktur. Çünkü bu ülkelerde yeşilin yanmasını beklemeden sarıda geçme ihtimal ve kaza riski olduğu için konulmamıştır. Bize de lazım: Diğer yolun ışığına bakarak geçen şoförlerimiz olduğu sürece bizde de kırmızdan sonraki sarı ışık kaldırılmalı.

Her neyse biz dönelim sarı renginin marifetlerine:

Sarı metrolarda, tren garlarında ve benzeri tehlikeli yerlerde yayaların bir adım daha ileriye gitmemesini uyarmak amacıyla konulan uyarı bandı da sarı renktir. Büyük şehirlerde kaldırımlarda görme engelliler için çekilmiş sarı şeritler bir güzergah oluşturur; görme engelliler görmese de gözü açık olanların görme engellilere saygı göstermesi istenir.

Gelelim Okul Servislerine…

Okul servisleri için sarı rengin seçilmesi ilkin 1939 yılında New York Eğitim Fakültesinde düzenlenen bir konferansta gündeme gelmiştir. Rockefeller Vakfı tarafından 5000 dolarla sponsorluğu üstlenilen konferansı düzenleyen ise “Sarı Otobüslerin Babası” olarak adlandırılan Frank W. Cyr’dır. Cyr, 48 eyaletin katıldığı bu konferansta okul servislerinin standartlarının belirlenmesini sağlamıştır. Aslında onun tavsiye ettiği renk biraz turuncu da olsa, konferansta erken sabah ve akşam alaca karanlığında seyreden bir otobüsün bu alaca karanlıkta fark edilmesini sağlayan en iyi renk olarak sarı kabul edilmiştir. Ayrıca otobüs üretecek fabrikalar için de okul servisinin iç ve dış standartları verilmiştir.

“Kafestedur, saridur, öteyur. Bil bakalım nedir?”

Temel, bir gün Dursun’a: “Kafestedur, saridur, öteyur. Bil bakalım nedir?” diye sormuş. Dursun ne cevap verdiyse hayır yanıtını almış. Sonunda Dursun Temel’e “Pilemiyorum, Sen cevabını ver daaa.” Demiş. Bunun üzerine Temel “Hamsidur” demiş. “Ula Temel hamsi kafeste ne arar?” diye itiraz edince, Temel “Koyarim oni kafese…” demiş. “Peki, hamsinin neresi saridur?” deyince Temel, “Boyarim oni” demiş. Dursun Anladım da nasıl öter bu hamsi?” deyince Temel, “O da bilmecenin kandirmacasidur” demiş.

İşte ABD’liler de bu otobüsleri boyamışlar sarıya. O günden bugüne standartlar ülkesi ABD sarı rengi aktif olarak okul servislerinde kullanmaya devam ederken, bizim gibi ülkeler de hala bu servisler için “Neden Sarı Renk?” diye sorup duruyoruz.

©Mega Beyin Araştırma Merkezi

Yorumlar

yorum

YAZAN Mega Beyin Araştırma Grubu

Yazar hakkında kısa bilgi

 

md-small Melik Duyar’ın ücretsiz 7 Elektronik Beyin Eğitimi programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz 6 Elektronik Hızlı Okuma programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz "Mega Hafıza" dergisinin adresinize gönderilmesi için, buraya tıklayın.

Benzer Makaleler