• Ana Sayfa  /
  • 4.Sayı   /
  • Ders Çalışma Yöntemleri – Verimli Ders Çalışmanın 10 Kuralı
Ders Çalışma Yöntemleri – Verimli Ders Çalışmanın 10 Kuralı ders_calisma_yontemleri Full view

Ders Çalışma Yöntemleri – Verimli Ders Çalışmanın 10 Kuralı

Ders Çalışma Yöntemleri – Okullar açıldı. Milyonlarca öğrenci eğitimin her kademesinde öğrenime başladı. Öğretmenler öğrencilerine daha çok faydalı olmak için, tatilde beyinlerini tazelediler. Okullu olup da sınıfları dolduran cıvıl cıvıl çocuklar daha ilk derslerden itibaren öğrenme faaliyetine başladılar. Geleneksel öğrenme içinde öğretmenlerinden bolca duyacakları öğütlerin başında ise ders çalışmaya dair uyarılar gelecek; tabii anne ve babalardan da…

Biz de öğretmenlerden ve ailelerden önce davranalım dedik ve siz öğrenciler için iyi ders çalışma ve kötü ders çalışma konusunda onar tane kural seçtik. İşte o kurallar:

İyi ders çalışmanın on kuralı

1- Hafıza tekniklerini kullanın: Ders Çalışma Yöntemleri –Doğru ve hızlı öğrenmenin yolu beynimizin nasıl öğrendiğini bilmemize bağlı. O halde beynimiz nasıl öğrenir, hafıza nedir, bilgileri hafızamızda nasıl tutar ve istediğimiz zaman nasıl çağırabiliriz; bu konudaki teknikleri bilmenizde yarar var. Bir şey söyleyeyim mi; aslında derslere başlanmadan önce, öğretmenlerin kendi dersiyle ilgili bu teknikleri size aktarmaları gerekir. Farz edin ki bu konularda Mega Hafıza’ dan (www.megahafiza.com) eğitim aldınız, o halde durmayın, işi baştan sıkı tutun. Hafıza bilgileri tutma, hatırlama, kullanma, başka bilgilerle ilişki kurma yöntemleriyle öğrenmeyi hızlandırın.

2- Kendinizi test edin: Her derste, öğrendiğin her konuda, her zaman kendini test et. Kendini dene. Tuttuğun notlardan, flaş kartlardan, ders defterine aldığın kısa notlardan veya bir grup çalışması içinde kendini test et.

3-  Problemi anlayarak çözün: Bir problemi anlamak çözmekten daha önemlidir. Problemin tüm çözüm aşamalarını tanımak ve kavramak; daha sonraki problemlerin yapısını anlamayı ve çözümü kolaylaştıracaktır. Bu beyinde olan bir olaydır.

4- Tekrarlayın: Bir konuyu öğrenmeyi birden sağlamak zor olduğu gibi geçici öğrenmeyle hemen unutulabilir. Çaresi öğrendiklerimizi belirli zaman aralıklarında tekrarlamaktır. Buna sistematik tekrar denir. Tıpkı bir atlet gibi, her gün az ama istikrarlı bir şekilde çalışmak en doğrusu.

5- Alternatif çözüm yollarına odaklanın-Ders Çalışma Yöntemleri: Bir çalışma sırasında sadece tek yöntem kullanmak yerine konusuna ve problemine göre çözümü çeşitlendirin. Bunun için kendinize sormanız gereken anahtar kelime “Nasıl?” dır. Mesela “Nasıl çözebilirim?” “Nasıl üstesinden gelebilirim?” Nasıl daha kolay anlayabilirim? “Nasıl daha hızlı hatırlayabilirim?” gibi sorular sormaktır.

6-Dinlenme aralığı verin: Çalışma aşamalarında fiziksel ve psikolojik durumunuza göre aralar verin. Dinlenin ve bilgilerinizi demleyin. Genellikle çalışma başlangıcındaki motivasyon ve yüksek öğrenme performansı sürenin uzamasıyla düşüşe geçer. Bu düşüşü yeninden yükseltmek istiyorsanız o zaman dinlenme aralığı verin. Bu her 40 dakikada 10 dakikadan başlar yaşa uygun bir şekilde çalışma süresi arttıkça dinlenme süresi de artabilir.

7- Açıklama sorusu sorun ve basit benzetmeler yapın: “Bu konuyu 10 yaşındaki çocuğa anlatıyor olsam nasıl açıklardım?” şeklinde kendi kendinize soracağınız bu tür sorulara vereceğiniz cevaplar, sizin o konuyu hazmetmenize yarayacaktır. Bir konuyu uzun süre hatırlamak istiyorsanız soruya dönüştürün. Unutmayın; basitçe anlatamıyorsanız veya basitçe soru haline getiremiyorsanız bu konuyu anlamamışsınız demektir.

8- Odaklanın-Ders Çalışma Yöntemleri: İşin belki de püf noktasına geldik. Odaklanmak hepimizin en çok ihtiyaç duyduğu bir konudur. Konsantrasyon olmadan odaklanma olmaz. Odaklanma olmadan da öğrenme geçici kalır. Çalışırken, TV, cep telefonu, kapı zili, bilgisayar ekranı Bilgisayar çalışmıyorsanız) tüm bunlar sizin için birer çeldirici olduğu için uzak durun. Ama çalışma saati ayarlayıp, o süre dolduğunda bir alarma ihtiyacınız varsa ki olmalı, bir saat bulundurun. Tıpkı ders saatinin başlaması ve bitmesi gibi, kendinize bir başlangıç ve bitiş saati koyun; ziliniz de çalsın; ara verin; bu sizin derse odaklanmanızı kolaylaştıracaktır.

9-Önce zor olanları yapın: Amerikalıların bir işe başlarken kendilerine verdikleri bir öğüt prensibi varıdır: Önce kurbağaları yiyin! Ne demek? Zihniniz taze ve almaya hazır haldeyken önce anlaşılması veya çözümü zor olandan başlayın. Gerisi kolaylaşacaktır.

10- Mental karşıtlık prensibini uygulayın: Nereden nereye geldiğinizi ve bu ders çalışmayla da buradan nereye gideceğinizi hayal edin. Hayalinizdekini bir kağıda yazın ve görselleştirin. Bunu da odanızın en görünür yerine asın. Gördükçe motive olun. Unutmayın her şey hayal gücünün eseridir.

Kötü ders çalışmanın on kuralı

Ders Çalışma Yöntemleri – Gelelim ders çalışırken kaçınmanız gereken on kötü kurala… Bu kurallar sizin zaman kullanımınızı berbat eder; öğrenmenizi geciktirir veya durdurur. Dahası, bu olumsuz kurallara uymazsanız olumlu kurallara uymuş olursunuz. İşte on olumsuz kural:

1- Pasif tekrarlayan olun: Pasif oturun, gözlerinizi sayfaya şöyle bir gezdirin. Ana fikri anlasanız yeter. Detaylı okumayın. Üstünkörü devam edin.

2- Eğitim materyalini fazlaca boyayın: Fosforlu/renkli kalemle önemli kelimeleri değil, tüm sayfayı boyayın. Dikkatinizi çekmesi için kelime çizmek iyidir, ama siz her kelimeyi çizerseniz daha iyi olur. Bir kez daha baktığınızda sayfayı tamamen yine okursunuz.

3- Sadece bir problemin çözümüze odaklanın ve onun nasıl çözüldüğüne bakın: Alternatifli düşünmezseniz olacağı budur. Kısır döngü içinde problemi de çözümünü de ezberlersiniz; sonra da unutursunuz. Yeni bir problemde çuvallarsınız.

4-Çalışmak için son dakikaya kadar bekleyin:  Bekleyin, bekleyin; son dakikaya kadar bekleyin. Ne o ilham perisini mi bekliyorsunuz?

5- Problemleri çözmek için hep aynı çözüm yolunu kullanın: Siz başka bir çözüm yolu bilmez misiniz? Haydi bilmiyorsunuz denemez misiniz?

6- Ders çalışma sürelerinde arkadaşlarınızla sohbet edin: Öyle sanın; masumca başlayan ortak çalışmalar çoğu kere gevezelikle sonuçlanıyor. Dengeleri korursanız ve amacınızdan kopmazsanız haydi biraz izin verelim.

7- Ders kitaplarını başucunuzdan ayırmayın: Yüzmesini bilmiyorsanız derin bir havuza dalar mısınız? Ders kitapları da sizin bir yüzme bir öğretmeninizdir. Bu kadar; daha fazlasını beklerseniz hiçbir ders kitabı sana her şeyi öğretemez!

8-Öğretmen de her şey değildir: Tıpkı ders kitabı gbi öğretmen de sadece bir rehberdir. Rehberliğinin sınırlarını bilmelisin. Onların işi öğrenme konusunda yöntemsel olarak sana yardım etmektir; yoksa neleri veya her şeyi öğretmek değildir.

9- Çok düşünmeyin: Ne düşünüyorsun ki, her şey olacağına varır. Çok düşünüp arkadaşlarının sana filozof demesini mi bekliyorsun yoksa? Çok beklersin. Bence önce çalış sonra düşün; düşündüğün boşa gitmesin.

10- Yetersiz uyuyun: Ne uyuyacaksınız; uyu uyu yat uyu! Karpuzlar da tarlalarda aylarca uyuduktan sonra olgunlaşır. Siz de kitaplarınızı ve defterlerinizi başınızın altına bir yastık yaparak uyuyun!

KAYNAKLAR

Oakley, B. (2014). A Mind for Numbers: How to Excel in Math and Science (Even if You Flunked Algebra) Penguin Co.

Not: Melik Duyar’ın diğer eğitimleri ve kitapları için aşağıdaki web adreslerini ziyaret edebilirsiniz;

MEGA HAFIZA – Mega Hafıza Setleri

MEGA EĞİTİM – Beyin Temelli Eğitimler

MEGA ARİTMETİK – 5 ile 12 Yaş Arası Çocuklar İçin Beyin Egzersizleri

MEGA SHOP – Mega Hafıza Online Alışveriş Sitesi

MEGA İNOVASYON – Yaratıcı Düşünme ve İnovasyon

KİŞİSEL GELİŞİM – Kişisel Gelişim Makaleleri

HIZLI OKUMA – Ücretsiz Hızlı Okuma Eğitimi

MEMORIAD – Dünya Beyin Sporları

MEGA VİTAMİN – Vitaminler, Mineraller ve Gıda Destek Ürünleri

MEGA ZEKA – Zeka Oyunları ve Zeka Oyuncakları

MEGA İNGİLİZCE – Hafıza Teknikleriyle İngilizce

Yorumlar

yorum

YAZAN Mega Beyin Araştırma Grubu

Yazar hakkında kısa bilgi

 

md-small Melik Duyar’ın ücretsiz 7 Elektronik Beyin Eğitimi programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz 6 Elektronik Hızlı Okuma programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz "Mega Hafıza" dergisinin adresinize gönderilmesi için, buraya tıklayın.