• Ana Sayfa  /
  • 6. Sayı   /
  • Güvenmek ve Güvenilir Olmanın Etkili Olmasının 5 Sırrı
Güvenmek ve Güvenilir Olmanın Etkili Olmasının 5 Sırrı Güvenmek Full view

Güvenmek ve Güvenilir Olmanın Etkili Olmasının 5 Sırrı

Güvenmek – İnsan türü, iradesi diplerde seyreden bir çağı yaşıyor; tutarsız davranışlar, yerine getirilmeyen sözler, palavralar, gerçek dışı hikayeler, sanal gerçeklik, teknolojik hileler, hayal ürünü varlıklar daha neler neler; tüm bunlar insanların hayata dair kaygılarını artırdığı gibi, inanılmaz bir güvensizlik ortamı da oluşturmuş durumda.

Sizce nasıl?

Gerçekten kendinizi güvenilen bir insan olarak tanımlayabiliyor musunuz? Cevabınız konusunda net değilseniz, aşağıdaki güven duyulan bir karakter olmanın yollarına bir göz atın!

Bir gün aynada kendinize bakarken nasıl göründüğünüzü sorun; insanların sizi nasıl gördüğünü hatırlayın; güvenilir birisi olarak mı yoksa güvenilmeyen birisi olarak mı görünüyorsunuz?

Bir güven kahramanı mısınız? Bu sorulara başkalarının önünde cevap vermek biraz zorlar ama kendi kendimizi rahatlıkla değerlendirebiliriz. İnsan herkesi kandırsa da aynadaki insanı, kendisini kandıramaz!

Hiç birimiz mükemmel değiliz elbette; öyle bir şey bekleyen de yok. Kendinize duyduğunuz güven üzerinden başkaları da size aynı nedenlerle güven duyuyorsa “içiniz dışınız bir” insanınız demektir.

Ama durun, bunlar yeterli nedenler arasında olmayabilir. Her ne olursanız olun, size güvenilir insanların ortak beş özelliğinden söz etmek isterim. Okuyun, kendinizi kıyaslayın:

  • İradenizi Güçlendirin!

Güvenen ve güvenilir insan olmanın en emin yollarından biri güçlü bir iradeye sahip olmaktır; hayatını kontrol altında tutan, kararları isabetli insanlar çevrelerinde tam bir danışman rolü oynarlar. Kendi kararlarında tutarlı insanların davranışları örnek davranışlar olarak anlatılır. Üstelik sorunlarını çözmesi için, insanlar iradesi güçlü, kararları uygun insanları tercih ederler. Size de bu konularda gelen insanlar varsa, yani danışmanlık yapıyorsanız iradeniz güçlü, güvenilir bir insansınız demektir.

  • Pozitif Olun!

Güvenmek – Olumsuz düşünce üretmeyen, olumsuz kelimeler kullanmayan, olumsuz davranışlar sergilemeyen insanlar pozitiftir. Bizimle konuştuklarında olumlu düşünmemizi sağlarlar. Bizi kendimize değerli hissettirirler. Negatif kelime kullanmazlar. Böyle insanlara güvenilmez mi? Sözünü ettiğim bu tür insanları hayalci insanlardan ayırmanın da önemini belirtelim. Bu ilkeye göre, kendi düşünce sistemimizi sorgulamalıyız.

  • Ortamlara Dikkat Edin

Atalarımız “otu çek köküne bak!” demişler. Güvenilir insanların yetişme ortamları da güvenilirdir. Yetişme ortamı bir bütündür. Bir insanın güvenilir olması yetmez; sosyal hayatta o insanın networkundaki diğer insanların da güvenilir olması önemlidir. Aile, arkadaş, ait olduğu toplumsal grup gibi özel hayatının belirli bölümlerini paylaştığı insanların da onun gibi güvenilir olup olmadıkları önemlidir. Bu bakımdan güvenilir insanların bulunduğu ortamları tercih etmek doğru bir seçim olur.

  • Abartılardan Uzak Durun

Abartılı, mübalağacı insanlar güvenilmezler; bir doğru gerçeğe on tane de yalan ilave edebiliriler. Yalancı çoban hikayesini hepimiz biliriz. İnsanlar bir kez veya iki kez bir yalana inanırlar; sürekli kanmazlar. Niyet doğru da olsa, böyle bir amaç için yalan söylenmez. Doğru bir amaca yanlış bir araçla ulaşmaya çalışmak, kişinin amacını tersine dönüştürebilir. Pişmanlıkların kaynağı çoğu kez bu kısımdır. Güvenilir insanlar gerçeği, hiçbir katkı olmaksızın, yalın olarak sunarlar. Bu yüzden onu kişisel olarak sevmeyenler, hatta varsa düşmanları bile takdir ederler. Zaten en sevimli insana ait özelliklerden biri, güzel davranışların düşmanlarınca bile takdir görmesidir.

  • Şeffaf Olun

Güvenen ve güvenilir insanların en önemli bir yönü de şeffaflıktır. Şeffaf olmak “gizlisi saklısı olmamak” anlamında değil, gösterdiği davranışlarına gizem katmamak, arka planı olmamaktır.

Herkesin gizlisi saklısı olabilir; herkese her sır anlatılmaz elbette. O halde şeffaf olmak demek, ilkeli ve tutarlı olmak demektir.  İnsanlar sizin ne olduğunuzu, hangi olay karşısında hangi davranışı göstereceğinizi bilmelidirler.

Kısacası, güvenmek; başkalarına güven duyma konusunda hassas birisi iseniz, o zaman şu soruyu kendinize bir sorun: “İnsanlar bana neden güvensinler?” Bu soruya vereceğiniz cevaplar, sizin de başkalarına güven duyma konusundaki ilkelerinizdir.

Yorumlar

yorum

YAZAN Sergen Sazak

 

md-small Melik Duyar’ın ücretsiz 7 Elektronik Beyin Eğitimi programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz 6 Elektronik Hızlı Okuma programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz "Mega Hafıza" dergisinin adresinize gönderilmesi için, buraya tıklayın.

Benzer Makaleler