Basit Her Zaman Kolay Değildir Basit her zaman kolay değildir Full view

Basit Her Zaman Kolay Değildir

Basit – 20.Yüzyılın en önemli buluşlarından biri, belki de en birincisi “Basit” olanın keşfidir. Bryan Goodwin and Kirsten Miller’in kaleme aldığı Simple Is Not Always Easy başlıklı makalede, iki araştırmacının % 70 oranında ölüme yol açan kolera hastalığına karşı sadece şeker, tuz, sudan oluşan terkibi ağız yoluyla verdikleri hastaların %90’nını ölümden kurtardıklarından söz etmektedir.

Mutfaklarımızın iki temel elementini farklı bir bakış açısıyla birleştirip, bir de su ilavesiyle bir ilaca dönüştürmek zahiren çok basit görünebilir. Ama bu inovatif buluş neden o zamana kadar başka insanların aklına gelmedi?

Demek ki, basit her zaman kolay değildir!

Sağlıktan verdiğimiz bu örneğe bir de eğitim alanından verilen bir örnekle açıklama getirelim:

Benjamin Bloom, meşhur Taksonomisi ile eğitime çok şey kazandıran bilim insanıdır. Bloom, her bir öğrencinin tutoring sistem yoluyla akranlarıyla arasındaki farkı ortadan kaldıracağını kanıtladı ve buna tam öğrenme adını verdi. Aradan on yıllar geçmesine ve farklı isimler takılmasına rağmen, eğitim dünyası öğrenmede Bloom taksonomisini esas aldı. Bunlar basitçe şöyleydi:

  • Öğrenme amaçlarını belirle
  • Öğrencileri öğrenmeye odaklayacak bir set hazırla
  • Bilgi ve beceriyi sun
  • Öğrencilerin bilgiyi uygulamalarına fırsat ver
  • Öğrenmeyi izle
  • Amaçlara göre, öğrencinin zayıf yönlerine odaklan
  • Yeni içerik için konunun anlaşıldığından emin ol (Son değerlendirmeyi yaap)

Söz konusu basit adımların öğrencilerdeki etkisini ölçen çok sayıda araştırmalar yapıldı ve etki büyük bir oranda geçerliliğini korudu.

Hayatımızda önemine çok inandığımız, kolay ve basit gördüğümüz o kadar çok zor şeyler var ki! Sigaraya başlayan bir erkek çocuğu bu alışkanlığını içselleştirmek için şöyle der: “İstediğim zaman bırakırım!” Yıllar geçer, ne yazık ki, başladığı bu kötü alışkanlık içselleşmiş, artık sigarayı bırakmanın zor olduğunu, kısacası basit olmadığını anlamıştır.

Yapılması gereken nedir?

Hayatımızda yer almaya başlayan küçük düşünceleri ve basit alışkanıkları önemseyin. O küçük düşünceler, sizi yarın önemli noktalara da getirebilir, zarar verecek noktalara da… İster müsbet isterse menfi olsun her düşünceye veya alışkanlıklara ciddiyetle yaklaşın.

Hayat sizin…

Yorumlar

yorum

YAZAN Ömer Taha

 

md-small Melik Duyar’ın ücretsiz 7 Elektronik Beyin Eğitimi programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz 6 Elektronik Hızlı Okuma programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz "Mega Hafıza" dergisinin adresinize gönderilmesi için, buraya tıklayın.