Güzel Konuşma nın 10 altın Kuralı konusma Full view

güzel konuşmanın 10 kuralı

Güzel Konuşma nın 10 altın Kuralı

Güzel konuşma bir sanattır. Sanat olduğu kadar, her konuşma bir kayıttır da. Ağızdan çıkan sözler düşüncelerin ve duyguların kayda geçtiği ifadelerdir. Bu kayıt özellikle bizi dinleyen insanların zihinlerindeki kayıtlardır. İnsan ne düşünüyorsa ve ne hissediyorsa onu söyler; konuştuğu ifadeler dinleyenin zihnine veya duygularına yapışır. Bu bakımdan ağızdan çıkan sözleri önce ağız sahibinin kendisinin duyması gerekir.

Güzel konuşma seçici yemek gibidir. İnsan ne yiyorsa odur. Beslenme alışkanlıkları insanların bedensel yapısında değişimler yapar. Obez de olabilirsiniz, ince ve narin de kalabilirsiniz. Yeme alışkanlıkları gibi konuşma alışkanlıkları da insanların ruhsal yapılarını etkiler. Konuştukça, ya duygularınız beslenir veya yıpranır. Elbette ruhumuzun beslenmesini isteriz; ancak bu hiç de kolay değil. Sosyal hayata ilişkilerin ve iletişimin kaynağı olan dilsel iletilerimiz dikkat!

“Konuş ki seni anlayayım!” demişler. Yani, insan dilinin altında gizlidir. Nice konuşmalar yapmışızdır; sonrasında çok pişman olduğumuz; nice tükürüklerimizi yalamak zorunda kaldığımız konuşmalar… Ah, o konuşmalar… Ne demişler; bir kelimeyi yalamak zorunda kalmaktansa, onu söylemeden yutmak daha doğrudur.

Güzel konuşmak bir meziyettir. Bu meziyeti elde etmek ve onu korumak için neler yapmalı?

İşte size birkaç öneri:

  • Kibarca konuşun. Her şey incelikten kırılır; ama insan kabalıktan. Kibar insan ince insandır; konuşması kibarca olan yanlış kelime etse bile “sürç-ü lisan” etmiş derler, affederler. Kaba insan için aynı düşünülmez; “yine saçmaladı” derler.
  • Gerçeği konuşun. İnsanlar gerçekleri konuşmaktan sevk alırlar, ama gerçekleri dinlemekten o kadar da hoşlanmazlar. Olsun; biz yine de gerçekleri söylemekten çekinmemeliyiz. Tabii ki yerinde, zamanında, dozunda olmak şartıyla…
  • Dengeli/Adaletli konuşun. Kainat bir denge üzerinde kurulmuştur. Sözlerimiz bu dengeyi bozabilir. Kelebek etkisini unutmayın.
  • Zarif bir şekilde konuşun. Her söylediğin doğru olsun, ama her doğruyu her yerde söylemek doğru değildir. Zerafet insanın şanı ve şerefidir. Zarif insanların göz ardı edildiğini hiç görmedim.
  • Dürüstçe konuşun. İnsanlara güven vermek için dürüst olmak ev dürüst konuşmak her zaman önemlidir. Toplumun dinamikleri güven üzerine kuruludur.
  • Nazikçe konuşun. Nezaket kelimeleri seçerek konuşmaktır. En kötü sözü söyleyecekseniz bile en uygun ve en nazik kelimeyi seçerek konuşun.
  • Yumuşak dille konuşun. Yumuşak dil ikna edicidir. Sertleşen diller insanları sokan bir eşek arısı gibidir.
  • Yalansız konuşun. Güvenin temeli doğruluktur; her zaman her yerde doğruyu konuşmak gerekir.
  • Kibirsiz konuşun. Kendini olduğundan farklı veya olduğundan önemli ve büyük gören insanlar rahatsız edicidir. Ne söyleseler boş.
  • Düzgün konuşun. Kelimeleri, cümleleri yerli yerinde kullanmak, anlaşılır olmak, telaffuza dikkat etmek, düzgün konuşmak için önemlidir.

Özetle; dünya konuşma ve dinleme ikilemine endekslidir; konuşmalarınızla ya insanları kazanırsınız ya da kaybedersiniz. Tercih sizin!

Yorumlar

yorum

YAZAN Mehlika Sultan

 

md-small Melik Duyar’ın ücretsiz 7 Elektronik Beyin Eğitimi programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz 6 Elektronik Hızlı Okuma programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz "Mega Hafıza" dergisinin adresinize gönderilmesi için, buraya tıklayın.

Benzer Makaleler