• Ana Sayfa  /
  • 2.Sayı   /
  • İrade Eğitimi – İradenizi Eğitmek İçin 5 Sağlam İpucu
İrade Eğitimi – İradenizi Eğitmek İçin 5 Sağlam İpucu irade_egitimi Full view

İrade Eğitimi – İradenizi Eğitmek İçin 5 Sağlam İpucu

irade eğitimi – Kaslarını geliştirip vücut yarışmalarına katılan gençlerin ne kadar düzenli bir beslenme programına tabi olduklarını tahmin edebilirsiniz; hatta hemen hemen tüm spor dallarında çalışan profesyonellerin yaşamlarını okuduysanız benzer durumları görebilirsiniz; kahvaltıda kim bilir kaç tane yumurta, öğle yemeğinde kim bilir kaç kilo pirzola ve akşam yemeğinde daha neler, neler!

Yenileceklerin kalitesi yanında, yemeklerin yenme zamanı da ayrı bir gayret ve disiplin gerektirir. Hadi yemeklerin yenilmesi için “ne var bunda; ben de yerim!” diyelim; iş bununla kalmıyor; esas olan vücut geliştirme çalışmaları, egzersizler ve diğer aktivitelerin de yine bir düzen ve bir sistem içinde disiplinle uygulanması söz konusu.

Görüldüğü gibi, bir amacınız varsa, hedeflerinize ulaşabilmenizi sağlayacak formumuz için gayret, çaba, disiplin, efor, sabır gibi özelliklerinizi kullanmanız şart!

O zaman şöyle düşünelim: Bedensel sağlığımız ve formumuz için bir disiplin ve bir programa tabi olmamız gerekiyorsa; aynı disiplin ve programı bedensel gelişim ve sağlığımıza da karar verecek olan irademizi güçlendirmek amacıyla neden yapmayalım?

Hangimiz bir kötü alışkanlığını sürdürmek ister? Hangi birimiz daha iyi bir davranışı hayatının bir parçası haline getirmek istemez?  Kim, içsel bir disipline, bir otokontrole, harika bir konsantrasyona sahip olmak istemez?

Ben çok isterim; siz de istiyorsanız o zaman yapılması gereken tek şey iradeyi eğitmek!

İşte tam da sırası gelmişken; hem odaklanmanızı doğrudan etkileyecek ve içsel disiplin sağlayacak olan irade eğitimi için size beş tane ipucu sunmak istiyorum:

1- Zor işlerin fatihi olun

İrade eğitimi – Kolaycı mısınız, zoru mu seversiniz? Kendinize bir sorun; zor görevleri yüklenmek için yeteri kadar cesur olduğunuzu düşünüyor musunuz? İnsanlar göreceli de olsa, kolay, kısa, kestirmesi olan işleri daha çok tercih eder. Hatta, faydacı görüşe göre, insanların bir özelliği, yüklenmek istedikleri görevlerin sonunda erişecekleri faydalardır.  Ödül, alkış, sosyal statü gibi mutlu sonlar bizim enerjimizi daha fazla yükseltir. Ama zor görevlerin sonuçta ödülü yüksek de olsa yüklenilmesi gerçekten iyi bir yürek ve güçlü bir irade gerektirir. Çünkü zor işlerin stresi bizi terletir. Başarı baskısı da bu stresi artırır. Size burada küçük bir kopya verelim: Eğer, zor görevleri üstlenmek istemediğiniz halde iş başa düşüyorsa, yılmayın ve pes etmeyin. Kopyamız şudur: Bu gibi işleri iş akış şeması çerçevesinde, yapılacak alt görevleri kolaydan zora doğru sıralayın. Aynı şekilde basitten karmaşığa doğru dizin. Siz kolaydan ve basit yapılı işlerden başlayın. Göreceksiniz ki, işiniz o kadar da zor değilmiş.

2- Seçeneklerinizi azaltın

İrade eğitimi – İradeyi zayıflatan önemli bir etken de çözümün çok seçenekli olmasıdır. Seçenekler çoğaldıkça doğru seçeneği bulma ihtimali zayıflayacaktır. Şöyle düşünün; 5 seçenekli bir soruda doğru seçeneği tutturma oranı % 20 iken, 4 seçenekli soruda bu oran % 20’ye, 3 seçenekli soruda % 33’e ve 2 seçenekli soruda ise % 50’ye çıkacaktır. Şimdi, karar vermede sizi en fazla hangisi yoracaktır? Şüphesiz 5 seçenekli soru daha fazla yoracaktır. Bu durum sizin daha çok düşünce ve buna bağlı olarak enerji harcamanıza ve yine buna bağlı olarak irade zayıflamasına neden olacaktır.  Bu konuda çalışma yapan psikologların ileri sürdüğü tez şudur: İradenin de bir enerjisi vardır. Kullanıldıkça enerjisi azalacağından dolayı doğru karar vermede riskler ortaya çıkacaktır.

Çözüme gelince: İradenizi kullanmak ve seçim yapmak zorunda kalıyorsanız, işlerinizi daha küçük parçalara bölün ve bunları bir zaman planlaması içinde uygulayın. Hepsini hallederim derseniz, hiçbirini halledemeyebilirsiniz. Öte yandan çözmeniz gereken problemi ya da problemleri biriktirmeyin. Günlük aldığınız ve cevap vermeniz gereken e-mail yoğunluğunuza göre asla biriktirmeyin. Biriktikçe, onları cevaplama oranı düşeceği gibi, cevaplarınız da istediğiniz gibi olmayacaktır. Sonra pişman olmayın!

3- Uygulayabileceğiniz planlamalar yapın

irade eğitimi – 2009’da yapılan APA araştırmasına göre, kendine güvenmeyenlerin mental stratejileri zayıflayıp başarısızlığa uğradıkları gibi, tersine, kendine güvenen ve öz doğrulama yeteneği gelişmiş kişilerde (yani “ben yaparım, ben hallederim vb.” içsel motivasyon) de başarı yükseliyor. “Ben bunu yapamam!” demeden önce “Bunu nasıl yapabilirim?” şeklinde kendimize sormak en iyisi. Burada nokta tavır atışı, olumsuzluk içeren kelimelerden kaçınmaktır. Mental olarak olumlu düşünmek gerekiyor. Anahtar kelimemiz ise daima “Nasıl?” olmalı. Bu kelime bize çözüm yollarını bulmamızı sağlayacak bir kelimedir. “Niçin?” diye sorarsanız sorunun suçlusunu, “Nasıl?” diye sorarsanız sorunun çözümüne ulaşırsınız. Bu da iradenin güçlenmesi demektir.

4- Daima uzun vadeli hedeflerinizi hatırlayın!

irade eğitimi – Çoğu insan, doğru bir işi yapmaya genellikle “Yarın başlıyorum!”, “Pazartesi başlayacağım!” şeklinde, erteleme kokan sözler söyleyerek başlarlar. Niçin hemen değil de yarın? Bu bir mental tükenmişlik göstergesidir; hatta kolaycılığı seçmek, hazları önceleyip zahmeti ertelemek gibi bir şey. Oysa yarına çıkacağımızın bir garantisi mi var Allah aşkına? Ücret almaya gelince hemen olsun isteyen insan kolaycılığı, zahmete gelince ertelemeye başvurmaktadır.

Bu tükenmişliğin altında yatan sır nedir biliyor musunuz: Sorumluluktan kaçış.  Çözüm; uzun dönem hayallerimizi, amaçlarımızı sıkça hatırlamaktır. Amaçlarından kopmak istemeyen bir insan amaçları için çizdiği yol haritasında neyi, ne zaman, nerede ve nasıl yapacağına ilişkin oluşturduğu planlamasına da sadık kalacaktır. Size tavsiyem; lütfen uzun dönem amaçlarınızı kâğıtlara, kartonlara kocaman kocaman yazın. Her an göreceğiniz yerlere asın; gözünüzün içine girsin, sizi rahatsız etsin.

5- Sakin olun

irade eğitimi – Mega Hafıza’nın (www.megahafiza.com) “Bioritmik Largo” setinden beynimizin yaydığı dalgaları hatırlayın. Öğrenmeye ve konsantrasyona en uygun beyin dalgası hangisiydi? Alfa. İrade ve doğru karar verebilmek için işte alfa dalgasına ihtiyacınız var. Tıpkı, nefes almak gibi, sükunet ve konsantrasyon iradenizi daha iyi dinleyip doğru karar vermenize yardım edecektir.

Büyük insanlar daha çok önem verdikleri karar aşamasında ormanlara, dağlara çekilirler; sükunet onların gıdasıdır. Beyinleri oksijene doyar ve aldıkları kararlarda tam isabet sağlarlar.

Elbette bizim de bir dağa çıkmamız beklenemez; ancak önemli kararlar öncesinde sükunete, sessizliğe, konsantrasyona ihtiyacımız var.

Sonuç: İrade gücüne güç katacak ekstradan üç önerim daha var

  • Sağlıklı beslenin
  • Dengeli uyuyun
  • Bugünkü seçimlerinizin yarın sizi daha iyi yapacağından emin olun

Kararlarımızın başarısı, amaçlarımıza ulaşmada seçtiğimiz yöntemlerin, tutumların ve davranışların niteliğine bağlıdır.

irade eğitimi –  irademiz, hayatımızda doğumla başlayan diğer organlarımız gibi değildir. Tıpkı daha fazla emek ve gayret harcayarak büyütmeye çalışılan küçük bir ticari işyeri gibi çaba ister, gayret ister, bakım ister, sabır ister.

Gerisi size kalmış…

Yorumlar

yorum

YAZAN Mehlika Sultan

 

md-small Melik Duyar’ın ücretsiz 7 Elektronik Beyin Eğitimi programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz 6 Elektronik Hızlı Okuma programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz "Mega Hafıza" dergisinin adresinize gönderilmesi için, buraya tıklayın.

Benzer Makaleler