• Ana Sayfa  /
  • 3.Sayı   /
  • Mutluluk Hormonu Matematik Sorularını Çözmeyi Kolaylaştırıyor
Mutluluk Hormonu Matematik Sorularını Çözmeyi Kolaylaştırıyor matematik Full view

Mutluluk Hormonu Matematik Sorularını Çözmeyi Kolaylaştırıyor

Matematik –  Science Daily’de yayınlanan bir habere göre, kimyasal bir ulak ya da diğer adıyla mutluluk hormonu dopamin sadece motivasyon için değil, motor beyin kabiliyetleri için de oldukça önemli bir hormon.

Tübingen’nden Nörobiyoloji Enstitüsü’nden Torben Ott, Simon Jacob ve Prof. Andreas ilk kez dopaminin beyin hücrelerini nasıl etkilediğini gösterdi. Neuron dergisinin önceki sayısında yayınlanan bilimsel araştırma dopamin hormonunun zihinsel etkisini gözler önüne seriyor.

Dopaminin etkileri özellikle beyin tarafından çok az alındığında, özellikle Parkinson hastalığında görülüyor. Dopamin dengesizliği nörolojik aksamalara özellikle hareket ve de mental kabiliyetlerde bozukluklara neden oluyor.

Bilişsel merkezimizde anahtar olarak prefrontal korteksimizi soyut düşünceler üretirken, kural-tabanlı kararlar verirken veya mantıksal sonuçlara ulaşmak için kullanırken, yoğun bir şekilde dopamin desteği alırız. Tıbbi açıdan büyük önem taşımasına karşın, dopaminin sağlıklı bir beyindeki nöronlar üzerindeki etkisi hakkında çok az şey biliniyor.

Araştırmacılar bunu test etmek için rhesus maymunlarını “büyüktür” ve “küçüktür” gibi matematik problemleri sorarak eğittiler. Daha önceki çalışmalarda prefrontal korteksteki nöronların “büyüktür” kuralında, bu gibi sorular sorulduğunda ‘‘kural hücrelerinin’’ yarısının uyarıldığı ve diğer yarısının “küçüktür” kuralı uygulandığında aktive olduğu biliniyor.

Aynı zamanda fizyolojik olarak, alakalı hücrelerin yakınında farklı miktarlarda maddeler salımlanır. Bu maddeler dopaminle aynı etkiye ya da tersi etkiye sahip olabilir. Böylece dopamine duyarlı nöronlar tarafından emilir. İşte dopamin sisteminin stimülasyonu ile “kural hücrelerinin” daha iyi çalışması sağlanarak “büyüktür”, “küçüktür” problemlerini daha iyi çözmeleri sağlanabiliyor. Dopamin sayesinde kural hücrelerinin daha iyi bir şekilde işlemesi sağlanabiliyor.

Bu araştırma sayesinde dopaminin etkilerine yeni bir bakış açışı getiriliyor. “Elde ettiğimiz bulgular sayesinde prefrontal korteksteki nöronların nasıl kompleks ve hedef doğrultulu davranışlar geliştirdiğini anlayabiliriz,” diyor Professor Nieder. Kısacası, o gün keyfiniz yerinizdeyse matematik sizin için daha kolay.

Yorumlar

yorum

YAZAN Mega Beyin Araştırma Grubu

Yazar hakkında kısa bilgi

 

md-small Melik Duyar’ın ücretsiz 7 Elektronik Beyin Eğitimi programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz 6 Elektronik Hızlı Okuma programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz "Mega Hafıza" dergisinin adresinize gönderilmesi için, buraya tıklayın.