Disleksi Tedavisi İçin Yüksek DHA Çözüm Olabilir Disleksi Tedavisi için DHA Full view

Disleksi Tedavisi İçin Yüksek DHA Çözüm Olabilir

Disleksi Tedavisi ve DHA: “Disleksi Nedir?“, “Disleksi Tedavisi Var Mı?” gibi sorular son zamanlarda çok yaygınlaşmıştır. Bu makalede ailelere bilgi vermek amacıyla “Disleksi Tedavisinde Yüksek DHA’nın Rolü” konusuna değinilmiştir. Disleksi, yeterli genel yetenek, zeka, motivasyon ve çevreye rağmen okumayı ve yazmayı öğrenmede kendini gösteren bir zorluktur. Bu problem kısa süreli bellekteki problemleri, sözcüklerin veya sayıların sıralanmasını, görsel algıdaki anormallikleri ve mekansal yönelimdeki zorlukları içermektedir.

En yaygın öğrenme güçlüğü olduğu söylenebilir. Çünkü tüm öğrenme güçlüğünün% 80 ila % 90’ını temsil eder. Kanıtlar, disleksi ile DHA yağ asidi eksikliği ve çoklu doymamış yağ asidi metabolizmasındaki kusurlar arasında bir ilişki olduğuna işaret etmektedir. Öyle ki, ciltte aşırı susuzluk, sık idrara çıkma, ciltte kuruluk lekeleri, kuru saçlar, kepek ve yıpranan tırnaklar gibi problemler disleksi olan yetişkinlerde, disleksi olmayan yetişkinlere göre çok daha yaygındır.

Bazı çalışmalar, yüksek DHA (Docosahexaenoic acid) yağ asitleriyle takviye edildikten sonra disleksi ile ilişkili semptomlarda (dikkatsizlik, öğrenme ve hafıza problemleri) önemli azalmalar ve okuma becerilerinde önemli gelişmeler olduğunu göstermiştir. Bu sonuçlar, disleksi tedavisi için DHA yağ asitleriyle takviyenin yararlı olabileceğini göstermektedir.

DHA NEDİR?

Beynin % 60’ı yağ ve bunun önemli bir kısmı DHA’dır. DHA beyinde öğrenme, anlama, algılama ve hafıza için çok önemli bir madde. Vücut bunu üretemiyor ve dışarıdan besin olarak alınması gerekiyor. Bu arada DHA bir ilaç değil. Balıklarda ve balık yağlarında bulunan bir yağ asiti. Ancak her balıkta ve balık yağında aynı oranda bulunmuyor. Buzullar arasında (özellikle kutuplara yakın denizlerde ve derin soğuk okyanıslarda) yaşayan balıklarda daha yüksek oranda DHA var. Balıkların özellikle donmamak için ürettikleri bir madde bu. Sığ denizlerdeki balıklarda DHA oranı oldukça düşük.

DHA ile hiperaktivite, dikkat dağınıklığı, odaklanma, hafıza ve okuma bozuklukları arasındaki ilişki hakkında daha fazla bilgi için aşağıda linki verilen makaleyi de okuyabilirsiniz.

YÜKSEK DHA ORANI NEDEN ÖNEMLİ

Kaynaklar

  • Zelcer M, Goldman RD. Omega-3 and dyslexia: Uncertain connection. Can Fam Physician. 2015 Sep;61(9):768-70.
  • J. Richardson. Clinical trials of fatty acid treatment in ADHD, dyslexia, dyspraxia and the autistic spectrum. ScienceDirect. Volume 70, Issue 4, April 2004, Pages 383-390

Yorumlar

yorum

YAZAN Melik Duyar

 

md-small Melik Duyar’ın ücretsiz 7 Elektronik Beyin Eğitimi programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz 6 Elektronik Hızlı Okuma programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz "Mega Hafıza" dergisinin adresinize gönderilmesi için, buraya tıklayın.

Benzer Makaleler