Genç Yazar Olmak Nasıl Bir Duygu? genc_yazar Full view

Genç yazar olmak

Genç Yazar Olmak Nasıl Bir Duygu?

Genç yazar olmak isteyenlere bir örnek: “Muğla’nın Marmaris İlçesi’nde, yazdığı romanlarla Türkiye’nin en genç yazar unvanını alan Rana Demiriz 14 yaşında yazdığı ilk romanıyla 2010 yılında Türkiye’nin en genç roman yazarı olmuş, 2012 yılında 17 yaşından önce 4 roman çıkararak bir ilke imza atmıştı.” (www.hurriyet.com.tr/turkiyenin-en-genc-yazarina-abdden-buyuk-destek-37304931)

Genç yazar olmak isteyenler beyin ve parmak kaslarınıza dikkat!

Yazmak, bir elbise veya ayakkabı giymek, bir araba kullanmak gibi araçsal bir etkinliktir. Şunu diyemeyiz; yazmak, konuşmak, dinlemek gibi bir eylemdir; hayır; yazma eyleminde bir araç vardır ve bu araç olmadan parmaklarınız kendi kendine yazamaz. O halde yazmak bir araç kullanmayı gerektiriyorsa, bu durumda ister bilgisayar klavyesini kullanmak, ister kalem kullanarak yazmak için parmak kaslarınızın gelişmiş olması kaçınılmazdır.

Günümüzde öğrenme araçlarının erişilebilir ve öğrenebilirlik bakımından kolayca elde edilmesine rağmen, bu araçlardan yazma konusunda yararlanmada gençler sınıfta kalmış gözüküyor. Yazmak okumak kadar önemli, hatta okuma sonrası elde edilen bilgiyi yeniden ifade etme bakımından bir o kadar önemlidir de diyebiliriz.

Genç yaşta yazar olmanın elbette sırları vardır. Bu sırlardan birkaç tanesini paylaşalım, ne dersiniz?

1-) Yazmak için ihtiyaç hissetmek gerekir: Nasıl ki acıkınca yemek yeme isteği duyarız ve bu isteğimizi yerine getirmek için de yemeğin başına yani sofraya otururuz. Bu arada tüm tükürük bezlerimiz tükürük salgılamaya başlar. Yazmak için de tıpkı acıkmış insanın yeme iştahı gibi, zihnimizde yazma iştahı uyanmalıdır. Beynimiz gerekli salgıları uyaranlar üzerinden yazma merkezimize göndererek, yazmaya başlarız. O halde diyebiliriz ki, yazmak için ihtiyaç ve istek şart!

2-) Bir iddianız olmalı: Yazmak bir iddiayı beraberinde taşır. Savunulan her düşünce, her hayal, her iddia yazı diliyle el aleme duyurulur. Yani yazarlar adı açıkça belirtilmemiş olsa bile bir iddiayı ispat peşindedirler.

3-) Sorumluluk almalısınız: Yazar yazısıyla sorumluluk üstlenmektedir. Bu sorumluluk okuyucusuna, topluma ve hatta gelecek kuşaklara aktarılan bir sorumluluktur. Bu hissi taşıyan yazarlar yazdıkları her cümlenin hatta her kelimenin hesabını vermek durumundadırlar.

4-) Boşalmak için dolmak prensibine uyun: Yazmak bir zihinsel boşalmadır. Zihniniz doluysa eliniz kaleme/klavyeye gider. Boş ise ne yazacaksınız? Nasıl ki bardak dolmadan boşalmazsa, beyin de yeterli bilgiyle dolarsa gerekli boşalmayı sağlayabilir. Bu da yazarak gerçekleşir.

Özetle; yazmaya genç yaşta başlamak her zaman iyidir. Rana Demiriz 14 yaşında yazdığı ilk romanıyla 2010 yılında Türkiye’nin en genç roman yazarı olmuştu. Bundan 2 yıl sonra yani 2012 yılında ise 17 yaşından önce 4 roman çıkararak dünyaca ünlendi. Rana ün kazanmak için yazmadı; yazarak ün kazandı. Rana’dan alınacak büyük dersler var!

Yorumlar

yorum

YAZAN Ömer Taha

 

md-small Melik Duyar’ın ücretsiz 7 Elektronik Beyin Eğitimi programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz 6 Elektronik Hızlı Okuma programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz "Mega Hafıza" dergisinin adresinize gönderilmesi için, buraya tıklayın.