• Ana Sayfa  /
  • 7. Sayı   /
  • İnovatif düşünme – Okullar Düşünmeyi Destekliyor mu?
İnovatif düşünme – Okullar Düşünmeyi Destekliyor mu? OKUL DUSUNME - Yaratıcı innovative düşünce Full view

Okullar yaratıcı innovative düşünmeyi ne kadar destekliyor?

İnovatif düşünme – Okullar Düşünmeyi Destekliyor mu?

inovatif düşünme günümüzün en önemli konuları arasına girdi. Ülkemizde “Düşünme” eylemi kimilerince sakıncalı bulunurken, düşündüğünü söyleyenleri ise dokuz köyden kovma eğilimi oldukça yüksek. Onun için insanlar ya düşünmüyorlar, ya da düşündüklerini söyleyemiyorlar. Tam bu hengâmede Ortaokullara “Düşünme Eğitimi” dersi getirildiğini duydunuz mu?

2017-2018 eğitim-öğretim yılıdnan başlamak üzere ortaokul 7. sınıflardan başlayarak, kademeli olarak, “Düşünme Eğitimi” dersi getirildi. Ders sadece 7 ve 8. sınıflarda okutulacak.

Nisan 2016’da, Tebliğler Dergisinde yayımlanan Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın kararına göre, Düşünme Eğitimi 7. Ve 8. Sınıflarda okutulacak. Talim ve Terbiye Kurulu’nun 2007’de aldığı bir kararla İlköğretim 6,7 ve 8. Sınıflarında seçmeli olarak okutulan ders, önümüzdeki yıldan itibaren sadece 7. Ve 8. Sınıflarda okutulacak. Bu derslerde ise Genel Müdürlükçe hazırlanan öğretim materyalinin kullanılacak.

İnovatif düşünme zor zanaat!

Düşünmek gelişmiş beyne sahip olan insan türünün en vazgeçilemez bir olgusudur. İnsan düşünür. İnovatif Düşünme insanın var olma sürecinde en önemli aşamadır. İnsan beyni, Yaratıcının insandaki ve tabiattaki sanatlarını, dünyayı, evreni anlamak ve anlamlandırmak için düşünmek zorundadır. Zorunda kelimesi belki yanlış, onun yerine beynin bir ifrazatı, bir ürünü demek daha doğru olacaktır.

İnsanoğlu, hayvanların aksine herşeyi düşünür. “Akıl” denilen alet insanı yükümlü kılar düşünmesi için. Çünkü akıl bir alet, bir araçtır insanda. İnsan da onu bir anahtar gibi kullanır, bilimsel çalışmalarıyla kainattaki sırlı, gizemli hazineleri keşfeder. İnsan türünün bu kainat kitabını okuyup fen ve teknolojiyle donatılmasını ağlar. Böyle yüksek düşünme üretmesi yanında, insan düşünme aracı olan aklını lüzumsuz işlerde kullanırsa, altın kaşıkla çorba içmeye benzer bir tavır sergilemiş olur.

İnovatif düşünme: Okullar destekliyor mu?

Bu sorunun cevabının, yani evet olmasını; inovatif düşünme vardır, denilmesini ne kadar da isterdim! Buna verilecek cevabı bulmak için okul yıllarınızı düşünün! Derslerde öğretmenlerin size yönelttikleri suçlayıcı, azarlayıcı ve aşağılayıcı söz ve tavırlarından sonra hangi merak kalır da soru sormaya cesaret edebilirsiniz? Hele bir de arkadaşınızın bir veya bir kaçı düşünüp, sonra merak edip, sırlı bilgileri öğrenmek amacıyla hoca ile tartışınca, aşağılandıklarını görürsen, sende düşünmeye dair bir istek kalır mı hiç?

Düşünmek kaynağını meraktan alır, soru olarak somutlaşır?

Evet, inovatif düşünme eyleminin kaynağı merak etmek, meyvesi ise soru sormaktır. 3-4 yaşındaki kendi çocukluğunuzu olmasa bile, başka çocukları hatırlayın! Ne yaman sorular soruyorlar değil mi? Çünkü düşünüyorlar. Çünkü merak ediyorlar. Merak ilmin hocasıdır demişler ya, işte tam da bu 3-4 yaş çocukları için. Onun için bu yaş grubuna, çocukların filozofluk çağı deniyor. Hatırlayın yine, bu merak giderici sorulara ebeveynlerin veya çocuğun çevresindekilerin verdiği cevaplar ne kadar ciddi? Parmak kadar çocuğu kandırdıklarını sanıp, sallama cevaplar veriyorlar. Sizce çocuk bunu yutuyor mu? Öyle gözüküyor sadece. Yutmuyor. Soruları devam ediyor peş peşe. Sonunda yetişkin ani bir azarlama ifadesi ve beden diliyle çocuğun düşünmesinin önünü kesiveriyor. Ne vahim bir durum…

Sıra Okulda…

Sonra bu çocuk okula başlıyor. Merak onu düşündürüyor. İnovatif düşünmeyi düşündükçe sorular oluşuyor beyninde. Bu defa ailesi yok yanında, öğretmeni var; hani çok sevdiği, her şeyi bilebilecek öğretmeni… Ona soruyor doğal olarak. Aldığı cevaplar üç aşağı beş yukarı şöyle:

“Bunu anlamakta daha çok küçüksün!”

“Ohooo, dur bakalım, ne biçim soru bunlar!”

(Baştan savacaksa) “Öyledir, öyledir. Büyüyünce öğrenirsin!”

(Hazır değil veya öfkeliyse) “Ne biçim soru bu böyle? Ne aptalca sorular soruyorsun? “Senin kafan çok karışık!”

Okulda da böyle işte… Çocuğu sustur, adam yerine koyma, baştan sav, aşağıla, sonra çocuğa ders çalışması için baskı yap, olur mu böyle? Bir de bilim insanı neden çıkmıyor diye serzenişte bulun!

Gördüğünüz gibi, düşünmek ne zor bir olaymış!

Bırakın siz 7. 8. Sınıfları, 2-3-4. yaşlardan; bebeklikten başlayın düşünme eğitimine; okullara sıra gelinceye kadar zaten düşünme becerileri suikasta uğruyor, haberiniz olsun!

Yaratıcı düşünme ile ilgili olarak aşağıda verilen linke tıklayarak ücretsiz online “Yaratıcı Düşünme” bültenine üye olayarak işe başlayabilirsiniz.

İNOVATİF DÜŞÜNME – YARATICI DÜŞÜNME BÜLTENİ

Yorumlar

yorum

YAZAN Bestami Çiftçi

 

md-small Melik Duyar’ın ücretsiz 7 Elektronik Beyin Eğitimi programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz 6 Elektronik Hızlı Okuma programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz "Mega Hafıza" dergisinin adresinize gönderilmesi için, buraya tıklayın.