• Ana Sayfa  /
  • 3.Sayı   /
  • Nasıl Bir Okul – Bir Okul Düşlüyorum Yeşillikler Arasında
Nasıl Bir Okul – Bir Okul Düşlüyorum Yeşillikler Arasında nasil_bir_okul Full view

Nasıl Bir Okul – Bir Okul Düşlüyorum Yeşillikler Arasında

Nasıl Bir Okul – TV’lerde özellikle okul öncesi çocuklara yönelik çizgi filmlerde ekran arka planının yemyeşil olduğunu fark etmişsinizdir.  Pikniğe gittiğinizde çocukların ne denli mutlu olduklarını da fark etmişsinizdir; oynarlar, zıplarlar, yerlerde sürünürler; kısacası çocuklar yeşilin motive edici ve hareketlendirici kucağında doya doya oynamak isterler. Neden?

Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) tarafından gerçekleştirilip, http://www.washingtonpost.com‘da yayınlanan bir araştırma haberine göre, yeşilliklerle çevrelenmiş ve çiçeklerle donanmış bir okulda öğrenim gören öğrencilerin zihinsel gelişimi ve buna bağlı olarak hafızaları %5 oranında artıyor. Okul çocuğu, özellikle okul öncesi, ilk ve ortaokul çocukları fiziki çevrelerinden daha çok etkilenen insan gruplarındandır. Çocuklar, okulların içindeki ya da etrafındaki çimenlik ve ağaçlıklı alanlarda oynamaktan büyük keyif alırlar. Araştırmacılar da doğayla iç içe olmanın onların fiziksel sağlığı için ne kadar önemli olduğunu gösteren belgelere sahip.

Peki ya beyinlerine neler oluyor?

Nasıl Bir Okul –İşte PNAS’ta yayınlanan bir çalışma, tüm bu yeşilin (yeşil alanların) bilişsel gelişmeyi artırabileceğini düşündürüyor. 12 aylık bir dönemde araştırmacılar, okullarına yakın alanlarda daha fazla yeşile maruz kalan çocukların temel hafızasında –kısa süreli hafıza ölçümü- yüzde 5’lik bir artış olduğunu ve dikkat dağınıklığında yüzde bir azalma meydana geldiğini belgeledi. Uzmanlar, “Beyin, doğum öncesi ve çevresel etkilere en fazla maruz kalındığı düşünülen doğum sonrası erken dönemlerde sürekli olarak gelişir” diye yazıyor.

http://www.egitimpedia.com sitesinin Ulusal Bilimler Akademisi (PNAS) tutanaklarındaki bir makaleye dayandırdıkları bir habere göre, araştırmacıların neden yeşil alanların yararlı bilişsel etkilere sahip olabileceğine dair birçok teori olduğunu yazıyor: “Yeşil alanları da kapsayan doğal çevre, çocuklara teşvik, sorumluluk, risk alma, keşfetme, yaratıcılık, ustalık ve kontrol, kendilik duygusunun güçlendirilmesi, merak duygusu gibi temel duygusal ifadelerin ilhamına benzer çok sayıda ‘biricik’ fırsat sunuyor ve psikolojik iyileşmeyi artırıyor.”

Nasıl Bir Okul –Araştırmacılar ayrıca yeşil alanların daha fazla fiziksel aktiviteye yol açmış olabileceğini, bunun da yüksek bilişsel fonksiyonla ilişkilendirilebileceğini, yeşil alanların kirlilik seviyesini azalttığını ve yüksek bilişsel fonksiyonların da bununla ilgili olabileceğini belirttiler. Bunun, yeşil alanın okul çağındaki çocukların bilişsel gelişiminde meydana getirdiği etkinin gösterildiği ilk epidemiyolojik çalışma olduğuna inanılıyor. Çalışmaya Barselona’da ikinci sınıfta dördüncü sınıfa kadar 7-10 yaş arasındaki 2 bin 593 öğrenci katıldı.

http://www.temakids.com sitesinde yayınlanan destekleyici bir araştırma ise, Massachussetts’teki 905 devlet ilkokulunun “yeşillik” oranlarına bakıldı ve öğrenci performansları üzerinde benzer pozitif etkiler bulundu. Araştırmacılar, uydu görüntülerini kullanarak Tayvan’dan Harvard Üniversitesi’ne, Brown Üniversitesi’nden başka yerlere kadar, belirli alanlarda ne kadar bitki yoğunluğu olduğunu belirledi. Sonuçları da Massachusetts’teki üçüncü sınıfların 2006-2012 yılları arasında yapılan standart testleri ile karşılaştırdı. Daha çok yeşil alana sahip olan okullarda daha yüksek test sonuçları alındığı bulundu, hatta cinsiyete, ırka, İngilizcenin ikinci dil oluşuna, gelire, öğrenci-öğretmen oranına ve okula devam konularına göre düzeltmeler yapıldığında bile.

Kirlilikten korunma ise bir diğer faktör. Araştırmacılar trafik kaynaklı hava kirliliğine maruz kalmada azalma olması halinde bilişsel gelişim de %20 ile 65 arasında bir ilerleme sağlanabileceğini öngörüyorlar. Açık havada vakit geçirmek, geliştirilmiş bellek ve dikkat ötesinde, çocuklar için pek çok faydayı da beraberinde getirir. Yakın zamanlarda yapılmış olan bir araştırma, tırmanış, düşüp-kalkmalı, yuvarlanmalı oyunlar ve keşif etkinlikleri gibi macera içerikli açık hava oyunlarının, çocukların fiziksel sağlığını geliştirirken, yaratıcılık, sosyal beceriler ve esneklik gibi faydalar sağladığını da gösterdi. Çalışmayı yürüten yetkililer, “Yeşil alan içeren doğal ortamlar, risk alma, keşif, yaratıcılık, ustalık ve kontrol, kendini tanıma becerisi, merak ve araştırma gibi eğilimleri teşvik etme, psikolojik iyileşmelerin artması gibi her biri başlı başına değerlendirilebilecek pek çok fayda ve fırsat sunar” diye de ayrıca ekliyorlar. Neyse ki, bazı okullar önlem almaya başlamış ve çocukların doğada daha fazla zaman geçirmelerini sağlayacak halka açık bahçeler, açık oyun alanları ve küçük parklar gibi alanlar yaratıyorlar.

Nasıl Bir Okul –Bu durum biz yetişkinler için de geçerli değil mi? Dünyanın çöllerinde yaşayan sıcakkanlı insanların rahatlarına daha düşkün oldukları; doğal orman örtülerinin yer aldığı kuzey insanlarının ise daha mücadeleci olduklarını bir düşünün!

Yorumlar

yorum

YAZAN Bestami Çiftçi

 

md-small Melik Duyar’ın ücretsiz 7 Elektronik Beyin Eğitimi programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz 6 Elektronik Hızlı Okuma programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz "Mega Hafıza" dergisinin adresinize gönderilmesi için, buraya tıklayın.