Anılar – İstenmeyen Anılar Silinebilecek! anilar Full view

Anılar – İstenmeyen Anılar Silinebilecek!

Anılar – Avrupalı araştırmacılar, insan beyninin tahmin edilenden çok daha hızlı faaliyet gösterdiğini belirledi.

Deutsche Welle Türkçe’de yayınlanan habere göre, İngiltere’nin Birmingham ve Almanya’nın Konstanz Üniversitesi uzmanlarının ortaklaşa yaptığı araştırmanın sonuçları bilim dergisi “Journal of Neuroscience” da yayınlandı.

Araştırmacılar beynin hatırlamayla ilgili bölgelerinin 100 – 200 milisaniyede aktif hale geldiğini saptadı.

Araştırmaya katkıda bulunan uzmanlardan Gerd Waldhauser, “Beynin kayıtlı anıyı arama faaliyetinin yarım saniyeyi bulduğu tahmin ediliyordu. Araştırmamız bunun çok daha hızlı gerçekleştiğini ortaya koydu” dedi.

Birmingham Üniversitesi’nden Simon Hanslmayr ise şu bilgiyi verdi: “Beynin uzun vadeli hafıza depolaması yapılan bölgelerinden hipokampusta yaptığı aramanın daha uzun süreyi bulduğu var sayılıyordu. Elde ettiğimiz araştırma sonuçları beynin çok hızlı reaksiyon gösterdiğini ortaya koyuyor.”

Araştırma kapsamında bir grup deneğe belli nesneler gösterildi. Deneklerden söz konusu nesneleri mümkün olduğunca ayrıntılı bir şekilde hatırlamaları istendi.

İkinci aşamada ise nesneleri anlatmaları istendi. Bütün bu aşamalar boyunca deneklerin beyin dalgalarındaki aktivite Elektroensefalografi (EEG) cihazıyla kaydedildi. Ölçümler, her anının “eşsiz” olduğunu, anılar kaydedilirken ve yeniden hatırlanırken beynin belirli bir bölgesinin aktif hale geldiğini belirledi. Kullanılan yöntem, hatırlama sürecinin yalnızca 100 – 200 milisaniyeyi (saniyenin binde biri) bulduğunu ortaya çıkardı.

Uzmanlara göre Transkranyal Manyetik Stimülasyon (rTMS) adı verilen manyetik uyarımlar, anıların hafızadan çağrılmasını engelliyor.

Araştırmayla elde edilen verilerden psikiyatrik tedavi amacıyla kullanılabileceği belirtildi.

Hastanın istenmeyen travmatik anılarına bu yöntemle müdahale edilerek hatırlanmaları önlenebilecek gibi görünüyor. Ancak halâ anısal hafıza ve diğer bellek oluşumları hakkında ilave araştırmalara ihtiyaç var.

Yorumlar

yorum

YAZAN Melik Duyar

 

md-small Melik Duyar’ın ücretsiz 7 Elektronik Beyin Eğitimi programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz 6 Elektronik Hızlı Okuma programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz "Mega Hafıza" dergisinin adresinize gönderilmesi için, buraya tıklayın.

Benzer Makaleler