• Ana Sayfa  /
  • 8. Sayı   /
  • DHA ve Göz – DHA Görme Yeteneğini Etkiler mi, DHA Görme Yeteneğini İyileştirir mi?
DHA ve Göz – DHA Görme Yeteneğini Etkiler mi, DHA Görme Yeteneğini İyileştirir mi? dha ve göz - dha görme gücünü koror mu Full view

DHA ve Göz – DHA Görme Yeteneğini Etkiler mi, DHA Görme Yeteneğini İyileştirir mi?

DHA ve Göz – DHA Görme Yeteneğini Etkiler mi / DHA Görme Yeteneğini İyileştirir mi – DHA ve EPA Omega-3 yağ asitleridir. DHA (Dokosaheksaenoik yağ asidi / docosahexaenoic acid) beyin ve göz için önemli olan omega-3 yağ asitlerinden birisi iken, EPA (eikosapentaenoik yağ asidi / eicosapentaenoic acid) kalp ve kan dolaşımı için önemlidir.

DHA’nın beyin sağlığı ve alzheimer’dan korunmayla ilgili olarak faydalarını duymuş olabilirsiniz, ancak bu maddenin çocuklarda ve yaşlılarda göz sağlığını iyileştirebileceklerini gösteren bazı kanıtlar da vardır.

DHA’yı almanın en iyi yolu diyettir. Daha sonra, göz sağlığına daha fazla fayda sağlamak için omega-3 yağ asitleri ile çalışabilecek diğer besinleri de listenize ekleyebilirsiniz.

Başka bir seçenek de onları takviye gıda olarak almaktır. Takviye gıdanın doğru doza sahip olması ve kalitesinin yüksek olması gerekir.

DHA ve EPA Omega-3 Yağ Asitleri Nelerdir?

Omega-3 yağ asitleri bir besin türüdür. Bunlar vücudun doğal olarak üretmediği yağlardır, bu nedenle insanlar bunları diyet yoluyla almak zorundadır. Son 30 ila 40 yılda, bilim adamları bu sağlıklı yağlarla ilişkili çok sayıda potansiyel fayda keşfettiler.

Vücuttaki hücre zarları bu yağ asitlerini kullanır ve uygun oluşumlarının ayrılmaz bir parçasıdır. Ayrıca, zarın hücre reseptör işlevinde önemli bir rol oynarlar.

beyin tabanlı eğitimler

DHA ve Göz

DHA ve Göz – Yağ asitleri daha iyi göz sağlığına katkıda bulunmaktadır. DHA, gözün retinasında yüksek seviyelerde bulunduğundan özellikle yararlıdır.

Birkaç çalışma, bu besinin bebeklerde görme gelişimini nasıl etkileyebileceğini inceledi. Birden fazla çalışmanın analizi, DHA ile desteklenmiş mama verilen erken doğmuş bebeklerin 2 ila 4 aylıkken çok daha fazla görme keskinliğine sahip olduğu sonucuna varmıştır. Bu sonuçlar, formülleriyle birlikte omega-3 takviyesi almayan erken doğmuş bebeklerle karşılaştırıldı.

Diğer araştırmalar, bu besinin kuru gözler için potansiyel faydalarına baktı. Bazı araştırmalar, omega-3 yağ asitleri takviyesinin bu durumun semptomlarını azaltabileceğini düşündürmektedir. Batma, yanma ve kaşıntı gibi kuru göz semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

 —– Sponsor Bağlantı —– 

HAFIZA TEKNİKLERİYLE / MEGA İNGİLİZCE

 —– Yazının Devamı —– 

Bazı araştırmalar, DHA’nın daha iyi göz sağlığını destekleyebileceğini göstermektedir. Bir çalışma, bir kişinin bu omega-3 yağ asidini yeterince almaması durumunda görme sorunları riskinin daha yüksek olduğunu belirtti.

Omega-3 yağ asitlerinin diğer olası faydaları, makula dejenerasyonu ile ilgilidir. Bu besinden yeterince almak, bir kişinin bu göz rahatsızlığını geliştirme riskini azaltabilir.

2008 ve 2009’daki bazı araştırmalar, omega-3’lerin ve maküler dejenerasyonun rolüne baktı. Biri, bu besinin ıslak maküler dejenerasyon gelişme riskini azalttığını gösterdi. Bir diğeri, diyetleri yoluyla bu besini en yüksek oranda alan kişilerde maküler dejenerasyon gelişme riskinde yüzde 30’luk bir azalma gösterdi.

Omega-3 Yağ Asidi Takviyesi Almak

DHA ve Göz – Gözleriniz için diyetinizden bu yağ asitlerinden yeterince alamıyorsanız, bir takviye almayı düşünebilirsiniz. Seçtiğiniz gıda takviyesinin kalitesinin yüksek olduğundan emin olunuz.

Avrupa Gıda Kodeksine ve Türkiye’de Tarım Bakanlığı verilerine göre günde 5000 mg’dan fazla omega-3 alınmamalıdır.

Yorumlar

yorum

YAZAN Dr. Zafer Ecemiş

 

md-small Melik Duyar’ın ücretsiz 7 Elektronik Beyin Eğitimi programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz 6 Elektronik Hızlı Okuma programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz "Mega Hafıza" dergisinin adresinize gönderilmesi için, buraya tıklayın.