Balık Yağı Köpük Bardak Testi – Çirkin Kandırmaca Köpük Bardak Testi - Çirkin Gerçek Full view

Balık Yağı Köpük Bardak Testi ve Çirkin Gerçek

Balık Yağı Köpük Bardak Testi – Çirkin Kandırmaca

Balık Yağı Köpük Bardak Testi ve Çirkin Kandırmaca 

Cartoon-Omega-3-Thumbnail

Merhaba, ben Melik Duyar. Bugün size sağlık açısından biraz RAHATSIZ EDİCİ bir olaydan, “Balık Yağı Köpük Bardak Testi ve Kandırmacası” ndan bahsedeceğim. Makalenin başlığı “Köpük Bardak Testi ve Çirkin Kandırmaca”. Bu makaleyi okumak yerine, aşağıdaki kısa video filmi de izleyebilirsiniz. Ancak bu kısa video filmi çok dikkatli izlemenizi tavsiye ediyorum. Çünkü yanlış bilgilerle ilginç bir şekilde hepimiz aldatılıyoruz.

Muhtemelen şu anda evinizdeki dolapta duran, çocuğunuza içirdiğiniz veya kendinizin içtiği balık yağı, yapacağınız bir köpük bardak testinde köpük bardağı eritecek, kesecek veya delecektir. Denediğinizde görüntüsü tüyler ürpertici olabilir.

Bu köpük bardak testinin sonucunda köpük bardağı eriten balık yağının aşırı asidik olduğunu, ve buna sebep olan şeyin içtiğinizde midenizde de benzer etkiyi yapabileceğini tabii ki düşünürsünüz. Ancak bazı bilgilere sahip olmadan pazarlamada neyin döndüğünü tam olarak anlayamazsınız.

Önce size birkaç basit bilgi vereceğim. Bu basit bilgilerle ve bu makalede yazdıklarımla ilgili bilimsel kaynakları da bu makalenin sonunda liste halinde sundum. Sonra, vereceğim bu basit bilgiler ışığında herhangi bir balık yağı ile yapacağınız köpük bardak testini kendiniz de yorumlayabileceksiniz.

Balık yağının elde edilme prosesine göre, piyasada bulabileceğiniz rafine balık yağları sadece iki türdür.

Bunlardan birincisi, içinde sentetik etil ester bulunan maliyeti düşük Etil-Ester veya kısaca “EE” formunda tip balık yağlarıdır. Bu balık yağları, pahalı olmasın diye doğal hale getirilme prosesinin kısa kesildiği balık yağlarıdır.

İkincisi, biraz pahalı bir üretim metodu ile üretilen, doğal Triglyceride veya kısa ifadeyle “TG” formda balık yağlarıdır.

Bu arada şunu da söylemem gerekiyor, okyanustan tutulan, deniz balıklarında bulunan doğal balık yağı da triglyceride omega-3 yağı formundadır.

Şimdi size bir balık yağı ile köpük bardak testinin nasıl yapılacağını ve sonucu söyleyeceğim.

Elimize iki tane boş köpük bardak alıp, birini sol, diğerini sağ tarafa koyalım.

Sol taraftaki köpük bardağa Etil-Ester formda bir balık yağı koyacağız, sağdaki bardağa da trigliserid bir balık yağı koyup sonucu göreceğiz.

Balık Yağı Köpük Bardak Testi

Ama önce her iki bardağın içine, yarısına kadar ılık veya sıcak su koyalım. Aslında bu deneyi bardaklara sıcak veya soğuk hiç su koymadan da yapabilirsiniz. Ancak bu kez bardağın yan çeperleri değil de, dibi delineceği için etrafa daha fazla bulaşık ve pislik verebilir.

Sonra soldaki birinci bardağa etil-ester balık yağı koyalım. Balık yağı sıvı balık yağı ise direkt bir kaşık ile koyabilirsiniz. Ancak balık yağı jelatin kapsülle kaplı ise, birkaç tane kapsülü bir toplu iğne ile delip, sıkarak içindeki balık yağını bardağın içine boşaltalım.

Sağdaki bardağa da trigliserit bir balık yağı koyalım.

Her iki bardakta da, balık yağı sıcak suyun üzerine çıkarak üstte bir tabaka oluşturarak, köpük bardakların iç çeperlerine dairesel olarak temas edecektir.

Birkaç dakika beklerseniz, bizim örneğimizde soldaki bardağın içindeki balık yağı köpük bardağı eriterek kesecektir. Bunun nedeni içindeki balık yağının Etil-Ester (EE) formda bir balık yağı olmasıdır.

Sağdaki balık yağı doğal trigliserid formda olduğu için bardağı eritmeyecek veya kesmeyecektir.

Balık Yağı Köpük Bardak Testi Sonucu

Her iki bardaktaki yağ da balık yağıdır. Ama her ikisi arasında ciddi farklılıklar vardır.

Soldaki Etil-Ester balık yağı pahalı maliyetten kaçınan sağlık odaklı değil, para odaklı bir üretim yaklaşımının sonucudur. Sağdaki, doğal olarak okyanus ve deniz balıklarında bulunan trigliserid formdadır. Ancak imalatı daha pahalıdır.

Bu iki balık yağı arasındaki farklılıkları şöyle sıralayabiliriz;

Etil-Ester (EE) Balı Yağı Trigliserit (TG) Balık Yağı
EE balık yağı köpük bardağı eritiyor ve kesiyor. TG Balık yağı köpük bardağı etkilemiyor.
EE balık yağını Aç karnına almak sorun yaratabilir. TG balık yağının, Doğal formda olduğu için, aç karnına alınmasında bir      sakınca yoktur
EE balık yağı denizde tutulan balıklardaki doğal yağ ile aynı formda değildir.   Vücut bu balık yağının sadece % 20 ila 30’unu emebiliyor. TG balık yağı Denizde tutulan balıklardaki doğal yağ ile aynı formdadır.  Vücut bu balık yağının % 70’den daha fazlasını emebiliyor.
EE balık yağının Pankreas enzimleri ile parçalanması ve sindirilmesi 10 ila  50 kere daha yavaştır TG balık yağının Pankreas enzimleri ile parçalanması ve sindirilmesi hızlıdır
EE balık yağı Trigliseridlerin fizyolojik aktivitesini taklit etmeyebilir. TG balık yağı, insan sindirim sistemine uygun formdadır.
EE balık yağı Daha az moleküler kararlılığa sahiptir TG balık yağı Daha fazla moleküler kararlılığa sahiptir

Evet, sonuç bu.

Balık yağı köpük bardak testi – Gelin görün ki, köpük bardağı eriten balık yağının sahibi pazarlamacılar bu gerçeği size kötü bir balık yağını iyi bir balık yağı olarak göstermenin ispatı olarak sunmaktadır.

Kısacası bazı pazarlamacıların kullandığı bu köpük bardak testi kandırmacası, gerçeğin tam tersini sanki gerçekmiş gibi gösterme utanmazlığından başka bir şey değildir.

Hatta test edilen balık yağının köpük bardağı erittiği gibi, kan damarlarının çeperlerindeki yağları da yakıp damarları açıp, temizlediğini söyleyerek sizi aldatmaktadırlar.

İlginç olan, anlattıkları ile sahte bir değer yaratarak, kalitesiz balık yağlarını kaliteli bir balık yağı fiyatından daha fazla fiyatla size satmaktadırlar.

Balık yağı köpük bardak testi – Balık yağlarındaki DHA ve EPA oranlarının yüksek olması net bir şekilde bilindiği ve henüz bir istismara uğramadığı için, bu konuda fazla söze gerek yoktur. Beynin % 60’ı yağdır ve bu yağın yaklaşık % 50’si DHA, yani “Docosahexaenoic Acid”dir. DHA’nın beyinde eksik olması dikkat dağınıklığı, hiperaktivite, öfke ve depresyon gibi rahatsızlıklar şeklinde kendisini gösterebilmektedir.

DHA ve EPA oranı yüksek olan ve kutuplara yakın okyanuslarda tutulan deniz balıklarındaki doğal balık yağları ile aynı formda olan doğal trigliserid balık yağı tercih edilmelidir. Araştırma sonuçları yüksek DHA oranı olan balıklarla beslenen veya yüksek DHA oranlı balıkyağı içen çocuklarda ve yetişkinlerde dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite sorununun çözülmesinde olumlu sonuçlar elde edildiği gözlemlenmiştir. Şöyle ki; Okuma bozukluğu olan çocuklara günlük kullanım oranında 600 mg DHA oranlı balıkyağı verildiğinde bir süre sonra bir kısmının okuma bozukluklarında düzelmeler gözlenmiştir. Yine dikkat dağınıklığı, konsantrasyon ve hiperaktivite problemi çeken çocuklara günde 1000 mg DHA verildiğinde bir süre sonra olumlu gelişmeler gözlenmiştir. Son birkaç yılda yapılan bazı klinik çalışmalar DHA’nın öfke kontrolü ve endişeli ruh halinede  de olumlu sonuçlar elde edilmiştir.

Ben kişisel olarak balık yağının içindeki DHA’yı beynim için,  EPA’yı da kalbim için koruyucu bir madde olarak önemsiyorum. Bu sebepten dolayı her sabah ve akşam DHA’sı 1000 mg’ın üzerinde olan trigliserid balık yağından birer tatlı kaşığı içiyorum.

Balık yağı köpük bardak testi – Unutmayın, her balık yağı aynı ve eşit değildir. Kullandığınız balık yağının içindeki DHA ve EPA değerlerine etiketinin üzerinden bakıp mukayese edebilirsiniz.

Sağlıkla kalın, sağlıklı yaşayın.

Melik Duyar

MEMORIAD Dünya Hafıza &

Zihinsel Sporlar Olimpiyatları Türkiye Başkanı

http://www.MrMemory.com

http://www.memoriad.com

Kaynaklar

  • Lawson LD, Hughes BG. Human absorption of fish oil fatty acids as triacylglycerols, free acids, or ethyl esters. Biochem Biophys Res Commun 1988;15 2: 328–335.
  • Beckermann B, Beneke M, Seitz I. Comparative bioavailability of eicosapentaenoic acid and docasahexaenoic acid from triglycerides, free fatty acids and ethyl esters in volunteers. Arzneimittelforschung 1990; 40:700–704. [German]
  • Long Chain Omega-3 Fatty Acids in Human Health. Council for Responsible Nutrition. White Paper. Washington DC, 2005:1–6.
  • Yang LY, Kuksis A, Myher JJ. Lipolysis of menhaden oil triacylglycerols and the corresponding fatty acid alkyl esters by pancreatic lipase in vitro: A reexamination. J Lipid Res 1990; 31:137–147.
  • Top Specialty Supplement Sales 1994–2005. Nutrition Business Journal; 2006.
  • Pawlosky RJ, Hibbeln JR, Lin Y, et al. Effects of beef- and fish based diets on the kinetics of n-3 fatty acid metabolism in human subjects. Am J Clin Nutr 2003; 77: 565–572.
  • Davis BC, Kris-Etherton PM. Achieving optimal essential fatty acid status in vegetarians: current knowledge and practical implications. Am J Clin Nutr 2003; 78(3 Suppl): 640S–646S.
  • Kris-Etherton PM, Harris WS, Appel LJ; American Heart Association. Nutrition Committee. Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease. Circulation 2002;106: 2747–2757.
  • Foran SE, Flood JG, Lewandrowski KB. Measurement of mercury levels in concentrated over-the-counter fish oil preparations: is fish oil healthier than fish? Arch Pathol Lab Med 2003; 127:1603–1605.
  • Kuan-Pin Su, Yutaka Matsuoka, Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids in Prevention of Mood and Anxiety Disorders, Clinical Psychopharmacol Neuroscience. 2015 Aug; 13(2): 129–137..
  • Melanson SF, Lewandrowski EL, Flood JG, et al. Measurement of organochlorines in commercial over-the-counter fish oil preparations: implications for dietary and therapeutic recommendations for omega-3 fatty acids and a review of the literature. Arch Pathol Lab Med 2005; 129: 74–77.
  • Reicks M, Hoadley J, Satchithanandam S, et al. Recovery of fish oil-derived fatty acids in lymph of thoracic duct-cannulated Wistar rats. Lipids 1990; 25: 6–10.
  • Hamazaki T, Urakaze M, Makuta M, et al. Intake of different eicosapentaenoic acid-containing lipids and fatty acid pattern of plasma lipids in the rats. Lipids 1987; 22:994–998.
  • Hamazaki T, Hirai A, Terano T, et al. Effects of orally administered ethyl ester of eicosapentaenoic acid (EPA; C20:5, omega-3) on PGI2-like substance production by rat aorta. Prostaglandins 1982; 23: 557–567.
  • Terano T, Hirai A, Hamazaki T, et al. Effect of oral administration of highly purified eicosapentaenoic acid on platelet function, blood viscosity and red cell deformability in healthy human subjects. Atherosclerosis 1983;46: 321–331.
  • Lawson LD, Hughes BG. Absorption of eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid from fish oil triacylglycerols or fish oil ethyl esters co-ingested with a high-fat meal. Biochem Biophys Research Comm 1988; 156: 960–963.
  • el Boustani S, Colette C, Monnier L, et al. Enteral absorption in man of eicosapentaenoic acid in different chemical forms. Lipids 1987;22 : 711–714.
  • Visioli F, Rise P, Barassi MC, et al. Dietary intake of fish vs. formulations leads to higher plasma concentrations of n-3 fatty acids. Lipids 2003;38: 415–418.
  • Hong DD, Takahashi Y, Kushiro M, et al. Divergent effects of eicosapentaenoic and docosahexaenoic acid ethyl esters, and fish oil on hepatic fatty acid oxidation in the rat. Biochim Biophys Acta 2003; 1635:29–36.
  • Nordoy A, Barstad L, Connor WE, et al. Absorption of the n-3 eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids as ethyl esters and triglycerides by humans. Am J Clin Nutr 1991;53: 1185–1190.
  • Krokan HE, Bjerve KS, Mork E. The enteral bioavailability of eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid is as good from ethyl esters as from glyceryl esters in spite of lower hydrolytic rates by pancreatic lipase in vitro. Biochim Biophys Acta 1993; 1168: 59–67.
  • Turner R, McLean CH, Silvers KM. Are the health benefits of fish oils limited by products of oxidation? Nutrition Research Reviews 2006; 19:53–62.
  • Montine KS, Quinn JF, Zhang J, et al. Isoprostanes and related products of lipid peroxidation in neurodegenerative diseases. Chem Phys Lipids 2004; 128: 117–24.
  • Bang HO, Dyerberg J. Plasma lipids and lipoproteins in Greenland Eskimos. Acta Med Scan 1972; 192:85–94.
  • Bang HO, Dyerberg J. Lipid metabolism and ischemic heart disease in Greenland Eskimos. Adv Nutr Res 1980; 3:1–22.
  • Hirai A, Hamazaki R, Terano T, et al. Eicosapentaenoic acid and platelet function in Japanese. Lancet 1980; 1132–1133.
  • Yotakis LDO. The preventive effects of polyunsaturated fats on thrombosis. Thromb Haemostasis 1981; 46:65–68.
  • Kromhout D, Bosschieter EB, Coulander CL. The inverse relationship between fish consumption and 20-year mortality from coronary heart disease. N Engl J Med 1985; 312:1205–1209.
  • Bang HO, Dyerberg J. Personal Reflections on the incidence of ischemic heart disease in Oslo during the Second World War. Acta Med Scand 1981; 210:245–248.
  • Paola Bozzatello, Elena Brignolo, etal. Supplementation with Omega-3 Fatty Acids in Psychiatric Disorders: A Review of Literature Data. Journal of Clinical Medicine. 2016 Aug; 5(8): 67.
  • Richardson AJ, Burton JR, Sewell RP, Spreckelsen TF, Montgomery P (2012) Docosahexaenoic Acid for Reading, Cognition and Behavior in Children Aged 7–9 Years: A Randomized, Controlled Trial (The DOLAB Study). PLoS ONE 7(9): e43909. doi: 10.1371/journal.pone.0043909
  • T. S. Sathyanarayana Rao, M. R. Asha, et al. Understanding nutrition, depression and mental illnesses. Indian J Psychiatry. 2008 Apr-Jun; 50(2): 77–82.
  • Milte CM, Parletta N, Buckley JD, Coates AM, Young RM, Howe PR., Eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids, cognition, and behavior in children with attention-deficit/hyperactivity disorder: a randomized controlled trial, Nutrition.2012 Jun; 28(6):670-7. doi: 10.1016/j.nut.2011.12.009. Epub 2012 Apr 25.
  • El Boustani S, et al. Enteral absorption in man of eico-sapentaenoic acid in different chemical forms. Lipids 22:711-14, 1987.
  • Lawson LD and Hughes BG. Human absorption of fish oil fatty acids as triacylglycerols, free fatty acids, or ethyl esters. Biochem Biophys Res Comm, 156:328-35, 1988.
  • Dyerberg J, et al. Bioavailability of marine n-3 fatty acid formulations. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids 83:137-141, 2010.
  • Dyerberg J, et al. Bioavailability of n-3 fatty acids. In n-3 Fatty Acids: Prevention and Treatment in Vascular Disease, SD Kristensen, EB Schmidt, R De Caterina and S.Endres, eds. Bi and Gi Publishers, Verona—Springer Verlag, London pp. 217-26, 1995.
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8613538
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18072818
  • http://www.lifeextension.com/Magazine/2008/1/report_dhafishoil/Page-02

Yorumlar

yorum

YAZAN Melik Duyar

 

md-small Melik Duyar’ın ücretsiz 7 Elektronik Beyin Eğitimi programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz 6 Elektronik Hızlı Okuma programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz "Mega Hafıza" dergisinin adresinize gönderilmesi için, buraya tıklayın.