Nöroplastisite Nedir? Kaç Çeşit Plastisite Vardır? nöroplastisite nedir - kaç tür plastisite vardır Full view

Nöroplastisite Nedir? Kaç Çeşit Plastisite Vardır?

Nöroplastisite Nedir / Kaç Çeşit Nöroplastisite Vardır – Nöroplastisite, kısaca beynin iç ve dış uyarılara yanıt olarak yapısını ve işlevini yeniden düzenleme yeteneğini ifade etmektdir.

Nöroplastisite Nedir?

Nöroplastisite, beyin hücreleri arasında yeni bağlantılar oluşturabilme, mevcut bağlantıları değiştirebilme ve hatta yeni beyin hücreleri yaratabilme kabiliyetidir. Nöroplastisite, öğrenme ve bellek oluşumu için temel bir mekanizmadır. Ayrıca inme veya travmatik beyin hasarından sonra beyin işlevini iyileştirmede de rol oynamaktadır.

Hafıza ve beyin sağlığının temeli nöroplastisedir. Araştırmalar nöroplastisitenin yaşam boyu bir süreç olduğunu ve deneyimler, duygular ve çevresel faktörler gibi çeşitli faktörler tarafından etkilenebileceğini göstermektedir. Örneğin, yeni bir beceri öğrenmek, meditasyon yapmak veya düzenli fiziksel egzersiz yapmak nöroplastisiteyi teşvik edebilir ve beyin işlevini iyileştirebilir.

hızlı okuma ve nöroplastisite

Kaç Tür Nöroplastisite Vardır?

Nöroplastisitenin çeşitli türleri bulunmaktadır ve genellikle etkilediği nöral organizasyon düzeyine göre sınıflandırılırlar. İşte en yaygın olarak tanınan nöroplastisite türlerinden bazıları:

Sinaptik Plastisite (Synaptic Plasticity)

Sinaptik Plastisite nöronlar arasındaki bağlantıların (sinapslar) gücünde veya etkinliğindeki değişiklikleri ifade eder. Sinaptik plastisite, en yaygın olarak araştırılan nöroplastisite türüdür ve öğrenme ve bellek için hayati önem taşır.

Gelişimsel Plastisite (Developmental Plasticity)

Gelişimsel Plastisite nöronların ve bağlantılarının fiziksel yapısında zaman kritik “gelişimsel değişiklikleri” ifade eder. Bu anlamda “Yapısal Plastisite” olarak da anılır. Gelişimsel plastisite, yeni dendritlerin, aksiyonların ve sinapsların büyümesini ve uzmanlaşmasını, ayrıca eski veya kullanılmayan bağlantıların ortadan kaldırılmasını içerir. Beyinde kritik dönemlerde uyarı ve uzmanlaşma ilişkisinin kurulmasını sağlamaktadır.

 —– Sponsor Bağlantı —– 

5-12 YAŞ ARASI ÇOCUKLARIN KONSANTRASYONLARI İÇİN

ANZAN MEGA ARİTMETİK BEYİN EGZERSİZLERİ EĞİTİMİ

 —– Yazının Devamı —– 

Fonksiyonel Plastisite (Functional Plasticity)

Fonksiyonel Plastisite beyin bölgelerinin işlevinde veya aktivasyonunda çevresel taleplere yanıt olarak değişiklikleri ifade eder. Örneğin, birisi yeni bir beceri öğrendiğinde, belirli beyin bölgeleri daha aktif hale gelebilir.

Nörogenez (Neurogenesis)

Nörogenez beyinde yeni nöronların oluşumunu ifade eder. İnsanlarda nörogenezin derecesi hala tartışmalı olsa da, araştırmalar yaşam boyunca belirli beyin bölgelerinde yeni nöronların oluşturulabileceğini göstermiştir.

Bu nöroplastisite türleri birbirinden bağımsız değildir ve farklı nöroplastisite formları sıklıkla deneyim ve çevre faktörlerine beyin yanıtını şekillendirmek için birlikte çalışmaktadır.

nöroplastisite, hızlı öğrenme ve hafıza geliştirme

Nöral Plastisiteyle İlgili Nobel Ödülü

2000 yılı Fizyoloji veya Tıp dalında Nobel Ödülü, nöral plastisitenin hücresel mekanizmaları üzerine yaptıkları çığır açan çalışmaları nedeniyle üç bilim insanına ortak olarak verildi. Ödül sahipleri Arvid Carlsson, Paul Greengard ve Eric Kandel’dı.

Özellikle Eric Kandel’ın çalışmaları, öğrenmenin ve belleğin beyinde nasıl kodlandığını, sinaptik bağlantılardaki değişimler aracılığıyla ilerleyen anlayışımızı ilerletmede önemli bir rol oynadı. Aplysia deniz salyangozu üzerindeki araştırmaları, sinaptik plastisitenin temelinde yatan moleküler ve hücresel mekanizmaları ortaya koydu ve daha sonra bu bulguları memeli beyinine genişletti.

Nobel Komitesi’nin Carlsson, Greengard ve Kandel’e ödül verme kararı, araştırmalarının beynin deneyimlere cevap olarak uyum sağlama ve değişme yeteneği hakkındaki anlayışımıza büyük bir etki yapmasını sağladı.

nöroplastisite ve beyin temelli eğitimler

Tavsiye Edilen Makaleler:

Beyin – Hafıza Sağlığınıza Dikkat Edin!

Anısal Hafıza / Epizodik Hafıza Nedir? – Episodic Memory

Yorumlar

yorum

YAZAN Melik Duyar

 

md-small Melik Duyar’ın ücretsiz 7 Elektronik Beyin Eğitimi programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz 6 Elektronik Hızlı Okuma programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz "Mega Hafıza" dergisinin adresinize gönderilmesi için, buraya tıklayın.

Benzer Makaleler