• Ana Sayfa  /
  • 4.Sayı   /
  • İsim ve Yüz Hatırlama Teknikleri – İsimler ve Yüzler Nasıl Hatırlanır?
İsim ve Yüz Hatırlama Teknikleri – İsimler ve Yüzler Nasıl Hatırlanır? isimler ve yüzler Full view

İsim ve Yüz Hatırlama Teknikleri – İsimler ve Yüzler Nasıl Hatırlanır?

İsim ve Yüz Hatırlama Teknikleri / İsimler ve Yüzler Nasıl Hatırlanır – İsimler ve yüzler için hafıza gücü konusu çok insan için merak konusudur. Çünkü isimleri hatırlayamama büyük bir çoğunluk için ortak bir problemdir.

İsim ve Yüz Hatırlama Teknikleri

İsimler ve yüzler hafızası için 5 önemli adım

Daha önce karşılaştığınız ve tanıştığınız insanların isimlerini hatırlamakta zorlanıyor musunuz? Tanıdığınız bir kişiyle tekrar karşılaştığınızda “Bu kişiyi tanıyorum. Peki ama ismi neydi?” diye zor durumlara düştüğünüz hiç oldu mu? Eminim olmuştur.

İsim hatırlamanın zorluğu size özel bir problem değildir. Yapılan bilimsel araştırmalar “İsimler ve Yüzler” konusunun insanların hatırlamakta zorlandığı kategorilerin üst sıralarında olduğunu ortaya koymaktadır.

Diğer yandan insanların en önemli varlıkları kendi isimleridir. Çoğu insan, ismini yaşatmak için kurduğu okullara, vakıflara vb. kendi isimlerini verdikleri görülmektedir.  

Öldükten sonra isimleri yaşamaya devam etsin diye sahip oldukları paraları harcayarak bir okula isimlerini vererek onu kamuya bağışlayan çok sayıda insan vardır. Kişilerin isimlerinin cadde ve sokaklara verilmesi onların ve ailelerinin onurlandırılması amaçlanmaktadır; kim hoşlanmaz ki bundan!

Bu arada 2006 yılında yapılan bir bilimsel çalışma[1] insanların kendi isimlerini duymasının anında beyinlerini aktive ettiğini göstermektedir. Hal böyle iken isimleri hatırlamayı kim istemez ki? İsimleri hatırlamak karşısındaki insanı etkilemek isteyen herkes için önemlidir.

Sebebiniz ne olursa olsun, isimleri hatırlamak istiyorsanız şu beş maddelik adımlara dikkat etmeniz gerekiyor;

1-) İsmi Tam Olarak Duyun

Çoğu insan karşılaştığı insanla tanıştırıldığı sırada onun isimini tam olarak duymadan “Tanıştığımıza memnun oldum” demektedir. Tam olarak duymadığınız bir ismi şüphesiz hafızanızda tutup, daha sonra hatırlamanız mümkün değildir. Birinci kural isme ilk etapta dikkat etmek ve tam olarak duymaktır. Tanışma sırasında ismi tam olarak duymadıysanız, sorun. Karşınızdaki kişi ismini tekrar sordunuz diye rahatsızlık duymaz, aksine onunla ilgilendiğiniz için bundan memnun olur.

Bazen ismin yazılışının sorulması ve yazılışın hayal edilmesi fayda sağlayabilir. Örneğin “Aslan” adlı bir kişiyle tanışmışsanız, “İsminizin yazılışı ‘Aslan’ mı, yoksa ‘Arslan’ mı?” diye sorarak isme yoğunlaşabilirsiniz. Yine örneğin “Atilla” olarak duyduğunuz bir isim için “Çift ‘L’ ile mi, yoksa tek ‘L’ ile mi yazılıyor?” diye sorabilirsiniz.

2-) Konuşma Sırasında İsmi Kullanın

Yeni tanıştığınız kişinin ismini cümle aralarında kullanmaya çalışın. Örneğin “Hüseyin” isimli birisiyle tanıştıysanız, “Hüseyin bey kaç yıldır buradasınız?” veya “Hüseyin bey bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?” gibi bazı cümle aralarında ismi kullanmaya çalışın. Bunu yaparken aman her cümlenin içinde ismi kullanmaya çalışmak gibi bir abartma yapmayın. Bu rahatsız edici olur.

Tanıştığınız kişiden bir kartı olup olmadığını sormak işi daha da kolaylaştırabilir. Kartın üzerindeki ismin yazılışına farkettirmeden bakmak, karşınızdaki kişinin görünüşü ile ismin yazılışı arasında bir bağlantı kurmanızı sağlar.

3-) İsimle Kişi Arasında Zihinsel Bir İlişki Kurun

Kişinin ismi, yüzü, görünüşü veya bir tavrı ile isim arasında bir bağlantı kurmaya çalışın. Tanıştığınız kişi ile aynı isimde olup da bir özelliği çakışan tanıdığınız birinin olması işleri kolaylaştırır. Örneğin tanıştığınız kişinin mesleği “mühendis”, adı da “Volkan” olsun. Mevcut arkadaşlarınızın arasında mühendis olup da, adı “Volkan” olan başka biri varsa, bu bağlantıyı  düşünmek iyi bir yöntemdir. Yeni tanıştığınız “Kadir” adlı kabadayıvari kişinin size film sanatçısı “Kadir İnanır”ı  düşündürmesi beyninizde kişinin isminin hatırlanması için ilave bir bağ kurmanızı sağlar.

Hiçbirşey bulamazsanız ismin akustik olarak zihninizde çağrıştırdığı bir sembolle kişinin bir özelliği arasında zihinsel bir ilişki kurmaya çalışın. Örneğin yeni tanıştığınız kişinin adı “Kamer” ise, ismin akustik olarak çağrıştırdığı “kemer” veya “kamera” gibi sembolleri ilişki için kullanabilirsiniz. İşin bu kısmı biraz hayal gücü, biraz yaratıcılık ve biraz da egzersiz gerektirebilir.

4-) Ayrılırken İsmi Kullanmayı Atlamayın

Ayrılış anını ismi son kullanma fırsatı olarak değerlendirin. “İyi günler Ayşe hanım” veya “Tekrar görüşelim Ahmet bey” gibi cümlelerle zihninizde son bir etki yaratmaya çalışın.

5-) Kişiyle İlgili Notlar Alın

Ayrıldıktan sonra kişinin bazı özelliklerini (ismi, kime benziyor, ilgi alanı, mesleği, varsa çocukları vb.) not alın. Bu notlar kişinin telefonunu kaydettiğiniz rehbere yazılabilir.

nf

Unutmanın en büyük sebebi bilginin kullanılmamasıdır.Neden unutuyoruz?” sorusunun cevaplarından bir tanesi şudur;

Kullanılmayan bilgiler zaman içinde unutulmaktadır.

Unutmayı engellemek için tanıştığınız kişilerle ilgili tuttuğunuz notlara arada bir bakarak, kişiyle ilgili bilgileri düşünerek, kişinin yüzünü gözünüzde canlandırmaya çalışın ve isimle ilgili kurduğunuz zihinsel ilişkiyi tekrar hatırlamaya çalışın.

Yukarıda belirtilen adımları uygulamayı bir alışkanlık haline getirmenizi tavsiye ediyorum. Bu adımların uygulanması isim hafızanızın giderek güçlenmesini sağlayacaktır.

Kaynaklar:

[1] Carmody, Dennis P., and Michael Lewis. “Brain Activation When Hearing One’s Own and Others’ Names.”Brain research 1116.1 (2006): 153–158.

Not: Melik Duyar’ın diğer eğitimleri ve kitapları için aşağıdaki web adreslerini ziyaret edebilirsiniz;

MEGA HAFIZA – Mega Hafıza Setleri

MEGA EĞİTİM – Beyin Temelli Eğitimler

MEGA ARİTMETİK – 5 ile 12 Yaş Arası Çocuklar İçin Beyin Egzersizleri

MEGA SHOP – Mega Hafıza Online Alışveriş Sitesi

MEGA İNOVASYON – Yaratıcı Düşünme ve İnovasyon

KİŞİSEL GELİŞİM – Kişisel Gelişim Makaleleri

HIZLI OKUMA – Ücretsiz Hızlı Okuma Eğitimi

MEMORIAD – Dünya Beyin Sporları

MEGA ZEKA – Zeka Oyunları ve Zeka Oyuncakları

MEGA İNGİLİZCE – Hafıza Teknikleriyle İngilizce

Yorumlar

yorum

YAZAN Melik Duyar

 

md-small Melik Duyar’ın ücretsiz 7 Elektronik Beyin Eğitimi programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz 6 Elektronik Hızlı Okuma programına katılmak için, buraya tıklayın.
Melik Duyar’ın ücretsiz "Mega Hafıza" dergisinin adresinize gönderilmesi için, buraya tıklayın.